Toyota не се отказва от дизеловите автомобили

Японският производител Toyota няма да последва пътя на Volvo и да изостави дизела. Това обяви един от топ-мениджърите на австралийското подразделение на компания Шон Хадли, който отговаря за продажбите и маркетинга.

Скандал с манипулирани двигатели спря работата в 4 завода на Toyota

„Дизеловите двигатели, въпреки общоприетото схващане, не са остарели. Това продължава да бъде популярно гориво, особено за тежкотоварни камиони и големи SUV автомобили“, категоричен беше Хадли.

Той все пак призна, че дизеловите двигатели трябва да бъдат направени по-икономични и цитира примера на скорошната Toyota Hilux с хибридна електрическа система. Тя позволява не само постигане на по-нисък разход на гориво, но и по-малко вредни емисии, благодарение на които моделът покрива екологичните стандарти.

Още: Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

В случая Hilux е оборудван с 2,8-литров турбодизел, който развива 204 конски сили и 48-волтов стартер-генератор, който добавя още 16 конски сили. Тази версия на пикапа е с 6-10 процента по-икономична от стандартния вариант, като нейният двигателят работи плавно и тихо благодарение на различната работа на системата „старт-стоп“.

В Toyota вярват, че бъдещето принадлежи на автомобилите със синтетично гориво и водород, а японският автомобилен производител нарича електрическите автомобили „надценени“. По-рано вече бившият президент на компанията Акио Тойода потвърди голям проект за създаване на ново поколение традиционни задвижващи агрегати, което е доказателство, че Toyota ще продължи да разчита на тях.

Тойода заяви още, че дялът на електрическите превозни средства в общите продажби на леки автомобили никога няма да надхвърли 30 процента и този резултат ще бъде границата, независимо от технологичния напредък. Останалите 70 процента от пазара ще бъдат разделени между бензинови и дизелови модели, хибриди и електрически автомобили с горивни клетки.

Междувременно в Европа продажбите на дизелови автомобили намаляват необратимо. В края на 2023 г. електрическите превозни средства и хибридите за първи път надминаха продажбите на дизеловите автомобили, които представляваха едва 14,6 процента от общия пазар.

Още: Как шофьорите масово „убиват“ колите си през пролетта

 

 

Източник: Actualno.com