Subaru Crosstrek – верен приятел в приключенията

Има марки, които успяват да предадат по-добре ценностите, които са в основата на самата им същност. Така те се превръщан в синоними на точен начин за разбиране на това какво трябва да прави един автомобил. Subaru безспорно е една такава марка, а един от най-важните модели в гамата му в Европа е Crosstrek, което в първите две поколения за Стария континент се казваше XV.

Сега името на модела е унифицирано за всички пазари. И макар Crosstrek да е компактен, всъщност не ви кара да се отказвате от нищо, което е направило Subaru известно – двигател, тип „боксер“ и постоянно задвижване на четирите колела преди всичко. И ако автомобил от тази марка може да ви даде тази увереност да се справите по всяко време и навсякъде, то Crosstrek не е изключение. Може би ви глези по-малко от другите конкуренти, но това просто не е целта му, а по-скоро да ви отведе до вашата дестинация, където и да е тя.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Crosstrek е колата, която без притеснение можеш да минеш през най-голямата яма, за отидеш на място, където няма асфалт. Имаш желание да избягаш и да видиш най-якия залез, взимаш най-добия ти приятел и си там без проблем. Искаш да стигнеш бързо и след работа до място с много въздух и това не е проблем, защото това е колата, в която, можеш да качиш всички необходими атрибути и да пренущуваш на някое спокойно място сред природата.

Ако трябва да бъде точни, най-компактният модел на Subaru не е толкова „компактен“ – той има средни размери, добре прикрити от елегантен, но в същото време здрав стил. Това се дължи на инженерни и дизайнерски решения, които са колкото естетични, толкова и функционални. Сред тях, например, е пластмасова защита на каросерията, както и пътен просвет от 220 мм.

Усъвършенстваната механика на Subaru ви принуждава да правите някои жертви по отношение на товароносимостта. Между симетричното задвижване на всички колела и схемата на окачване, малко пространство по височина в багажника е изядено. Под товарния под има място за инструменти, но не и горната част. Отгоре има кукички, отдолу халки, а облегалката се сгъва в съотношение 60:40.

Отзад спускащата се линия на покрива ви принуждава да наведете глава доста, но след като се качите на борда, няма проблеми дори за пасажери с ръст от 190 см. Има достатъчно място и за коленете, докато в средата тунелът е доста висок.

Точни размери на новия Crosstrek са дължина от 4450 мм, широмина – 1800 мм, височина – 1600 мм и междуосие от 2670 мм. Обемът на багажника е 385 литра, но при свалени задните седалки достига 1300 литра. Типично за моделите на Subaru, и този предлага семпъл и изчистен интериор с качествени, макар и не луксозни материали.

Задвижването на компактния SUV става с 2,0-литров бензинов двигател, тип „боксер“ с 4 цилиндъра, който осигурява 136 к.с. и 182 Нм. Той е съчетан с електрически мотор, интегриран в безстепенната скоростна кутия, който добавя около 12 кВт, т.е.още  17 к.с., и 66 Нм. В случая тове „мека“ хибридна система, която позволява движение на кратки разстояния само в електрически режим. Литиево-йонната батерия с капацитет около половин кВт/ч след това се презарежда автономно чрез възстановяване на кинетичната енергия или излишния въртящ момент на бензиновия двигател.

Максимална скорост от 198 км/ч, като времето за ускорение е малко над 10 секунди. Това не е особено впечатляващ показател, но в случая става въпрос за автомобил  с тегло около 1600 кг, така че е напълно логичност спринтът да не е силната му страна. А и целта на Subaru определено не е такава.

Независимо от това, динамиката на шофиране винаги е приятна и предвидима, като това се дължи на прецизното кормилно управление, правилното количество предавки и ефективна настройка. Използването на двигател „боксер“ помага да се поддържа нисък център на тежестта. Система за задвижване на четирите колела позволява да се разпредели въртящия момент върху колелото с най-добро сцепление, като тук, както и при останалите модели на Subaru, няма никакви компромиси.

Постоянното задвижване на всички колела, наред с други неща, се възползва от електрическия компонент, защото осигурява незабавно сцепление при по-лоша или мокра настилка. Това може да не е особено приятно при движение в града, има също какво да се желае от шума при пътуване по магистрала.

Новото Subaru Crosstrek вече може да се поръча в България, като се предлага в три нива на оборудване – Style, Style Extra и Premium в 9 различни цвята (включително три нови, ексклузивни само за този модел – Sun Blaze Pearl, Oasis Blue, Offshore Blue Metallic).Цените започват от 72 700 лева за ниво Style и достиган зо 81 100 лева за ниво Premium.

Източник: Actualno.com