Porsche беше принуден да спре още два модела

Германският производител Porsche беше принуден да спре продажбите в ЕС на още два свои модела. Това са 718 Boxster и Cayman, които не отговарят на новите правила на ЕС за киберсигурност. Затова и марката беше принудена да изключи моделите от конфигуратора на предлаганите от нея автомобили на Стария континент.

Porsche Taycan постави рекорд – посети 14 държави само за ден

Представител на Porsche потвърди, че двата варианта на каросерията – купе и кабриолет, вече не могат да бъдат поръчвани, като изключение правят „хардкор“ версиите на GT4 RS/Boxster Spyder, тъй като тяхното производство е ограничено, тоест те са в малък тираж, за който изискванията не важат.

Снимка: Porsche

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Семейството Porsche 718 е разработено в средата на 2010 г., когато законодателството в областта на киберсигурността в автомобилите едва се появява. Германската марка твърди, че законопроектът, който ще влезе в сила на 1 юли 2024 г., налага промени в електронната архитектура на автомобилите и този вид надграждане не е икономически осъществимо.

Още: Експерт по киберсигурност: Не са следвани добрите практики при теста за тревога

Бензиновото Porsche 718 е към края на жизнения си цикъл и електрическият наследник ще дебютира през 2025 г., така че решението за ограничаване на продажбите е напълно очаквано.

Това е вторият модел на Porsche, който пострада от новите правила за киберсигурност. Преди това по подобна причина Европейският съюз забрани продажбите на кросоувъра Macan и той също беше изпратен в ранна пенсия, но не навсякъде. Бензиновият вариант на модела все още се предлага на други континенти.

Porsche ще плати 80 млн долара за измама

Източник: Actualno.com