BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Служител на НАП в нетрезво състояние е нападнал “вербално и физически” журналиста от BIRD Димитър Стоянов. Това твърди разследващата медия ден след като Стоянов беше пуснат от ареста под гаранция.

Още: Задържаха журналиста Димитър Стоянов

Припомняме, че журналистът беше задържан на 22 април, след като според МВР заплашил с оръжие данъчен инспектор. Преди това Стоянов бе качил снимка, на която показа рана на главата си. От МВР пък пуснаха видеокадри от охранителните камери (но не в цялост), на които се вижда как мъж, приличащ на журналиста, вади пистолет срещу друг мъж. Какво точно се е случило – остава загадка въпреки показаното видео.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Още: МВР публикува ВИДЕО за ареста на журналиста от BIRD Димитър Стоянов: Вади пистолет

Бащата на данъчния дължи пари на НАП?

Версията на BIRD (вижте я ТУК) е, че първо Стоянов е бил нападнат от служител на НАП. Според медията става въпрос за Павел Иванов Лисев, роден през 1983 г. Той бил в нетрезво състояние и атакувал не само Стоянов, но и неговата съпруга.

“Той не беше задържан за действията си, за разлика от Димитър. Няма и обвинения срещу него. Баща му Иван Лисев е бил явочник “Росица” от Държавна Сигурност. Той е свързан с фирма, която дължи и към днешна дата 49,108.44 лв, на НАП, където работи синът му”, твърдят от BIRD, без да добавят повече подробности. Според Търговския регистър става въпрос за “София Стар Пропъртис”.

Критика срещу Спецов, призив за протест срещу Калин Стоянов

От BIRD разкритикуваха реакцията на ръководителя на Националната агенция за приходите Румен Спецов, който защити служителя си. Цитира се случая с фирмата “Гранекс”, която Спецов продал на социално слабо лице, докато е била с 1,5 млн. лв. дълг към НАП: Спецов: Исках да развивам бизнес, но не успях да намеря финансиране – затова продадох фирмата.

“В тази мрачна дистопия на институционален разпад разследващите журналисти са последната дига срещу авторитаризма и са мишена на провокации, и дори (са пред) опасност от физическо отстраняване. Помните ли говорителката на прокуратурата Бетина Жотева, която размахваше пистолет на съседите си? Да е била задържана и обвинена? Но Димитър, заради законна самоотбрана при непровокирана агресия от пияния нападжия, беше задържан и е с обвинение”, посочват от BIRD.

“Димитър Стоянов е един от най-добрите и най-застрашените разследващи журналисти в територията. Носител на многобройни награди. Финалист за Пулицър. Три пъти извеждан на безопасно място в чужбина от международни организации заради заплахи за живота му. Има законно оръжие, защото завлядяната държава не го пази, напротив, старае се да го ликвидира”, добавят колегите му.

И завършват с призив: “Елате днес в 18:30 пред МВР, за да поискате оставката на мутрата-министър”.

Още: АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

След ареста на Стоянов от разследващия сайт отговориха с остър материал за вътрешния министър: BIRD: Мним данъчен, свързан с Калин Стоянов, рекетирал бизнеси.

Източник: Actualno.com