4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Сред шофьорите се разпространяват остарели и понякога дори глупави митове около бензина, които отдавна трябва да бъдат изпратени на бунището на историята. Тези приказки за гориво продължават идват от едно далечно минало и дори в наши дни плашат начинаещите шофьори. Експерти от индустрия посочиха 4 от най-често срещаните погрешни схващания, свързани с бензина.

Помага ли по-скъпият бензин за подобряване на работата на двигателя

Много разпространен е митът, че качеството на бензина се определя от неговото октаново число. Поради това опитни шофьори от години съветват начинаещите да използват само гориво с по-високо октаново число. Това обаче е грешка, тъй като октановото число на едно гориво няма абсолютно нищо общо с неговото качество. Бензин А-95, например, може да бъде е висококачествен продукт, но да не е подходящ за двигател с високо съотношение на компресия. В резултат на използването на такова гориво моторът ще започне да работи нестабилно.

Трябва да се има предвид, че бензин с октаново число 100 не е оптималният избор за двигатели с атмосферно пълнене. Всъщност всички двигатели са проектирани за определена антидетонационна устойчивост на горивото, а не просто според правилото „колкото по-високо е октановото число, толкова по-добре“.

Още: Още по-скъп ще бъде бензинът през лятото? Ето как изглеждат прогнозите за цените, засега

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Освен това има широко разпространено погрешно схващане, че бензините с почистващи добавки могат да навредят на автомобила. Тази идея обаче важи предимно за стари двигатели, в които в продължение на много години експлоатация са се натрупали сажди и отлагания. В наши дни всеки производител предлага бензин с подобни добавки. Те помагат за премахване на въглеродните отлагания от горивните камери и за почистване на инжекторите.

В резултат на това се смята, че почистването на стар двигател може да доведе до загуба на компресия заради натрупването в него на отстранени въглеродни отлагания. На практика обаче добавките почистват горивните камери твърде бавно, за да причинят проблеми с компресията. В същото време те помагат за почистването на инжекторите много по-бързо, което има положителен ефект върху работата на двигателя. Така че „почистващото“ гориво няма как да бъде опасно за мотора.

Много хора също така смятат, че производителите на автомобили са се договорили с петролните компании и предпочитат да препоръчват бензин с по-високо октаново число, с единствената цел да увеличат печалбите си за сметка на по-скъпото гориво. В действителност бензин като А-92 остана в миналото заради въвеждането на по-модерни двигатели с вътрешно горене и по-високи екологични стандарти.

Някои шофьори са уверени, че производителите конфигурират блоковете за управление на двигателя по такъв начин, че блоковете да могат да усвояват всяко гориво. Наистина, ако случайно заредите бензин с по-ниско октаново число, това няма да попречи на работата на двигателя за кратък период от време. Ако обаче го правите редовно, в бъдеще може да възникнат сериозни проблеми.

Още: Toyota не се отказва от дизеловите автомобили

 

Източник: Actualno.com