3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

Закуската е не само гаранция за бодрост и енергия за през целия ден, но и част от диетата, на която трябва да обърнете внимание при отслабване.

Няколко правила, които всеки, който мечтае да отслабне, трябва да научи.

Не пропускайте закуската

На първо място, тези, които пропускат закуската, избират повече “вредни” храни през деня и като цяло ядат повече. При тези, които пропускат “сутрешното хранене”, рискът от развитие на диабет е с 21% по-висок. Международен научен екип е наблюдавал честотата на консумация на закуска на 6500 американци в продължение на 18 години. Пропускането ѝ е довело до значително повишен риск от смъртност от сърдечносъдови заболявания.

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

7 здравословни (и вкусни) закуски, които подобряват работата на мозъка

По-добре е да закусвате един час след събуждане, а един час преди това да пиете топла вода. Факт е, че в момента на събуждане в организма нивото на кортизола достига връхна точка. А това е важен хормон, който участва в регулирането на въглехидратната обмяна. Кортизолът активира разграждането на глюкозата в мускулите и предизвиква краткотрайна резистентност на клетките към инсулина, затова е по-добре да закусвате 60 минути след събуждане.

За какво служи топлата вода?

Тя ще ви помогне да “тренирате” жлъчния си мехур и да се справите по-добре с вирусите.

Не пийте кафе веднага след събуждане

Кафето на празен стомах може да раздразни стомашната стена и да причини болка и киселини. То също така предизвиква прекомерно освобождаване на кортизол. В резултат на това възниква повишен апетит, тревожност и раздразнителност.

Кафето стимулира отделянето на стомашен сок в стомаха. Основният му компонент е солна киселина и тя е агресивна към лигавицата на вътрешните органи. Поради това не се получава пълноценно хранене. Имате нужда от пълна чиния за закуска, а не от кифла и кафе.

НЕ яжте тези 7 храни на закуска – ще бъдете гладни и нервни цял ден

Как да си направим “подходяща чиния”?

Необходимо е да вземете обикновена плоска чиния за хранене с диаметър от 20 до 26 сантиметра. По-нататък тя трябва да се раздели визуално на две части, а едната от половините – отново на две. Така ще получим една част от 50 процента и две части от 25 процента.

Най-голямата част от чинията се запълва със зеленчуци, а останалите две половини се запълват поравно с белтъчни храни и сложни въглехидрати. Препоръчваме да добавите допълнителни мазнини в чинията си под формата на ядки или половин авокадо, а ако ядете чийзкейк, можете да добавите мазна заквасена сметана.

Кроасанът не е вреден, ако съдържа фибри, протеини и мазнини. В такъв случай той става здравословен и пълноценен, няма скокове на захарта, а ситостта става дълготрайна.

Този метод на “Харвардската чиния” ви позволява да избягате от обичайната идея за претегляне на храната и броене на калориите, от добре облекчава нервната система.

И не забравяйте – за да отслабнете, трябва да си приготвяте закуски, които ще ви заситят за дълго и след които няма да искате да преяждате.

Източник: Actualno.com