Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Дори да се обяви национална епидемия от коклюш, няма да се въведат ограничелни мерки, както беше при пандемията от COVID-19. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на Нова телевизия.

“Имаме към 400 случая досега и за мен това е в началото на епидемия, тъй като е рядко срещано заболяване, а случаите са доста. От понеделник и вторник имаме нови 70”, каза той.

ОЩЕ: Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Доц. Кунчев смята, че няма да се стигне до затваряне на заведения и носене на маски навсякъде.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

“Коклюшът няма да натовари здравната система в степента, която го направи COVID-19. В болница приемаме не повече от 10% от всички заразени, защото другите го карат леко, особено имунизираните”, обясни главният държавен здравен инспектор. По думите му голяма част от хората карат коклюша безсимптомно и това спомага за бързото му разпространяване.

Има ли недостиг на ваксини?

Доц. Кунчев увери, че има достатъчно ваксини срещу коклюш. “Търсенето нарасна значително. По данни на фирмите все още има 300 дози в аптечната мрежа, но не и в София. Тяхното уверение е, че ще получат в петък още 2000 дози”, заяви той.

И обясни, че е не е необходимо възрастните да се ваксинират. “Рискът от усложнения е най-голям при децата”, каза още главният държавен здравен инспектор.

Източник: Actualno.com