Шофьорски грешки, които пречат на двигателя да загрее в студа

В студено време трябва да загреете колата си правилно, за да ви е топло по време на пътуването. Много шофьори обаче допускат грешки при тази проста процедура. Експерти посочиха три шофьорски навика, които пречат на салона на автомобила да се затопли.

Бензин или дизел – кой двигател загрява по-бързо и изстива по-бързо

Една от допусканите грешки е двигателят да работи дълго време на празен ход. За бензинови и дизелови двигатели с малък работен обем този метод е безполезен – няма да е възможно да ги загреете правилно. Специалистите съветват автомобилът да работи на място 5 минути, а след това още толкова да се шофира с минимална скорост.

Друг лош навик е веднага да включите вентилатора на пълна мощност. В този случай топъл въздух ще бъде издухан в купето, но двигателят ще остане студен. При загряване е по-добре да изберете режим на рециркулация, така че печката ще бъде по-лесна за затопляне на въздуха.

Още: Как да спестите пари от поддръжка на автомобила през зимата?

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Третата грешка е свързана със същия режим на рециркулация. При движение е по-добре да го изключите, за да предотвратите запотяването на стъклата.

Радиатор, покрит с картон или изолация, ще помогне за ускоряване на загряването на автомобила. При превозни средства с автоматична скоростна кутия можете да включите на режим „D“ и да натиснете спирачката. Това ще създаде допълнително натоварване на двигателя.

Още: Как да разберете дали акумулаторът ви ще изкара зимата

 

Източник: Actualno.com