Шефът на “Пирогов” бави делото по отстраняване – нямал 15 лева за съдебни такси

Директорът на „Пирогов“ Валентин Димитров, който бе освободен по искане на здравния министър Христо Хинков, но продължава съдебна битка за запазване на поста си, е поискал да бъде освободен от 15 лв. съдебна такса. Той трябва да плати именно толкова, за да обжалва уволнението си на следваща инстанция.

Това първа съобщи майката на починалата Даная – Ани Стоянова, във Facebook профила си преди ден. „15 лева трябва да съберем до утре. Дайте да му помогнем“, гласи коментарът ѝ. Днес, 22 февруари, новината са потвърдили от съда пред в. „Сега“.

Още: Защо здравен министър не може да уволни шеф на голяма болница: Проф. Христо Хинков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Какво претендира Валентин Димитров?

Димитров е претендирал, че не може да си плати. Същевременно за 2022 г. е декларирал около 78 000 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи – според публично известното имуществено състояние на директорите на болници.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

На 20 февруари съдът е поискал той да представи документи, които удостоверяват имотното му състояние. Днес проблемните 15 лв. са били платени, но не от Димитров, а от юриста и бивш председател на Софийския районен съд Методи Лалов, който не защитава директора, а цели единствено да се прекрати бавенето по делото. Лалов е потвърдил пред “Сега”.

Още: АДФИ не откри престъпления в “Пирогов”, болницата зове Хинков да запази директора

Директорът опитал да прехвърли делото

Димитров междувременно се е опитал да прехвърли делото в Стара Загора, като се е отказал от адвоката си. Сега жалбата му най-сетне е придвижена до Софийския апелативен съд, но е изгубен един месец, в който директорът бе на поста си.

Още: В “Пирогов“ има финансови нарушения: Проф. Христо Хинков с първи коментар на проверката на АДФИ (ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

“Действията на директора показват, че не просто е склонен да не спазва правилата, а да ги изкриви и мачка. Така ли ръководи и “Пирогов””, пита адвокат Лалов.

Припомняме, че на 29 януари Софийски градски съд взе решение, с което се отхвърля исковата молба на Димитров за спиране на неговото освобождаване. Молбата е определена за недопустима. Решението обаче не е окончателно и ще се обжалва пред Софийски апелативен съд.

Чака ли Димитров с нетърпение ротацията?

Чака ли Валентин Димитров ротацията и смяната на здравния министър Христо Хинков, за която вече е сигурно, че ще се случи – този въпрос изниква на дневен ред. Припомняме, че в скандалния запис от заседание на Медицинския съвет на “Пирогов”, част от разследване на журналистката Валя Ахчиева, се чуха думите: „Въпросът е да устискаме до 6-и март, е това е истината. Казвам го на български език“. Не е ясно на кого принадлежат думите.

Още: От “Пирогов” заплашват близките на Даная “да усетят болката”: Таен запис разбуни духовете (ВИДЕО)

Здравна комисия без покана за майката на Даная

Междувременно изникнаха и въпроси защо майката на Даная – 15-годишното момиче, което почина в “Пирогов” – не се е явила в Комисията по здравеопазване в парламента на 22 февруари. Самата тя даде отговора във Facebook: “Държа да ви уведомя, че два часа преди началото на комисията аз все още нямах покана и яснота дали ще бъда изслушана и по коя точка. Считам, че същото показва дълбока липса на загриженост и/или умишлено заглушаване на системни и дълбоки проблеми в детското, а и не само, здравеопазване”. Тя се е обърнала с писмо към председателя на комисията Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, за да му поиска обяснение.

Все пак Ани Стоянова беше изслушана пред комисията днес.

Още: Да се отнемат лекарските права на човека от “Пирогов”, заплашил близките на Даная: Призив от МЗ

Източник: Actualno.com