Чай каркаде – топъл или студен се пие

Чаят каркаде, известен още като чай от хибискус, е вкусна напитка и източник на множество здравословни ползи. Неговият тръпчив вкус, подобен на червените боровинки, го прави изключително популярен избор както за горещо питие, така и за освежаваща напитка на студено. Но освен своя вкусов аромат, чаят каркаде крие в себе си и цяла гама от благоприятни ефекти върху здравето, които са достойни за разглеждане. Ето някои от тях.

1. Богат е на антиоксиданти

Антиоксидантите, известни със своята способност да предпазват клетките от увреждания, се намират в изобилие в чая от хибискус. Тези сили на природата помагат да се намали риска от различни заболявания, свързани със свободните радикали, като например деменцията, диабета и сърдечно-съдовите проблеми.

С какво е полезен чаят от хибискус ?

2. Борба с бактериите

Хибискусът е не само източник на антиоксиданти, но също така може да помогне и в борбата с бактериални инфекции. Екстрактът от каркаде демонстрира активност срещу различни видове бактерии, като например Escherichia coli, което го прави ефективен за поддържане на здравето на организма.

3. Понижаване на кръвното налягане

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

Една от най-известните ползи от употребата на чай каркаде е неговата способност да намали кръвното налягане. Това го прави не само вкусна напитка, но и важен член в стремежа към поддържане на здравословно сърце и съдова система.

чай

4. Понижаване на холестерола

Освен кръвното налягане, чаят каркаде също така може да помогне и за контролиране на нивата на холестерола. Редовната консумация може да допринесе за подобряването на холестерола в кръвта и това е важен фактор за предпазване от сърдечни заболявания.

5. Подобряване на функцията на черния дроб

Черният дроб играе важна роля в организма и подкрепата на неговата функция е от съществено значение. Изследвания показват, че чаят каркаде може да помогне да се подобри здравето на черния дроб, като увеличи концентрацията на някои детоксикиращи ензими.

Този чай сваля кръвното и захарта само за месец

6. Намаляване на теглото

За много хора, които се борят с наднорменото тегло, чаят каркаде може да бъде съюзник в тяхната борба. Редовната консумация може да допринесе за намаляването на телесното тегло, както и за подобряване на съотношението на мазнините в тялото.

В заключение, чаят каркаде представлява не само наслада за сетивата, но и средство за подпомагане на здравето. Неговите благоприятни свойства го правят изключително ценен избор за включване в ежедневната рутина, независимо дали го пиете топъл, или студен.

Източник: Actualno.com