ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Централната избирателна комисия (ЦИК) има пълното съдействие на служебния кабинет по въпросите, свързани с организацията и подготовката на изборите. Уверение за това ЦИК получи от Димитър Главчев, заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова, предаде БГНЕС.

Още: “Избираме заедно”: ЦИК започва разяснителната кампания за изборите 2 в 1

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Снимка БГНЕС

Нейкова съобщи, че организацията на ЦИК е започнала още от момента, от който стана ясно, че България я очакват два вида избори, независимо от това, че не са имали достатъчно информация дали изборите ще са на една или на различни дати.

Редовни брифинги

Още: МВнР кани международни наблюдатели за изборите на 9 юни

“ЦИК прави всичко възможно да приема своите решения навреме, така че всички избиратели, участници в изборите да бъдат запознати със своите права, задължения и организацията на изборния процес”, каза тя.

Редовните брифинги на ЦИК ще се провеждат всеки вторник от 14 часа, като Росица Матева, заместник-председател и говорил на ЦИК, ще представя информацията, която интересува медиите, гражданите и участниците в изборния процес.

Снимка БГНЕС

Матева призова всички лица, участващи в изборния процес и членове на РИК и СИК да работят така, че всички български гражданин да могат да гласува така, както гарантира Конституцията.

Кой има право да гласува

Още: Как ще гласуваме на изборите 2 в 1: Обяснява Росица Матева

Тя обяви, че на изборите имат право да гласуват тези български граждани, които са навършили към избрания ден 18 г., не са лишени от свобода, имат регистриран постоянен или настоящ адрес на територията на България или на друга държава-членка на ЕС.

Росица Матева информира, че 31 районни избирателни комисии ще има за изборите 2 в 1 на 9 юни. И за двата избора ще работи по една комисия. До момента за 7 районни комисии има съгласие, за останалите ЦИК ще прецени как да назначи ръководството на тези състави.

Снимка БГНЕС

Матева съобщи, че досега една партия е подала своите документи за участие в изборите на 9 юни.

Още: При липса на Калин Стоянов: Служебният кабинет се срещна с ЦИК за изборите (СНИМКИ и ВИДЕО)

Зам.-председателят и говорител съобщи, че печатницата на БНБ вече разполага с допълнителна машина, която да отпечата ролките за машинното гласуване.

Източник: Actualno.com