ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

10 партии и 8 коалиции са подали документи до момента за участие в изборите. Утре в 17:00 часа изтича срока за регистрация в ЦИК. Това съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

“От 25 април ЦИК ще приема документи от инициативни комитети за независими кандидати за ЕП. От 25 ще започне и регистрацията на кандидатските листи за ЕП. А кандидатските листи за Народното събрание се подават в РИК. До 7 май трябва да са подадат кандидатските листи”, обясни тя.

ОЩЕ: Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават “активна комуникация”

Тя увери, че организацията на изборите на 9 юни върви спокойно.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

За гласуването извън страната ЦИК прие решение за списъка на държавите – 60 страни със 776 места, като най-много са в Турция, Великобритания и Германия.

Днес беше активирана възможността за заявления за гласуване извън страната. Вече повече от 150 заявления са подадени. Има и непотвърдени заявления, които могат да видят на сайта на ЦИК. До 14 май могат да подават заявления. 

ОЩЕ: От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

“От 25 април в ЦИК могат да подават документи за наблюдатели от НПО-та. На страницата на ЦИК са публикувани адресите на секциите, които са над 11 800. За ЕП право на глас имат 6 157 220, а 6 639 439 избиратели за националния парламент. Разликата е, че за ЕП има изискване за уседналост – настоящ адрес в България или държава-членка на ЕС”, поясни Матева.

Източник: Actualno.com