Цикъл след раждане – какво да очакваме?

Цикъл след раждане – какво да очакваме?

Менструацията след раждане е една от най-обсъжданите теми сред майките които не знаят какво да очакват след най-прекрасния момент в живота си. 

Няма универсални стандарти и правила, които да се прилагат за всеки родител, тъй като тези процеси могат да бъдат изключително индивидуални и да бъдат засегнати от различни фактори, които влияят различно върху физиологията на жената.

Можем обаче да разгледаме цялостната ситуация и някои общи насоки и очаквания относно това какво се случва с менструацията след раждането, какво се смята за нормално и кога трябва да се притесняваме.

Физиологични кървене след раждане (лохии)

През първите дни след раждането е напълно нормално да имате кървене, което много прилича на менструацията. Това кървене, обаче, не е свързано с вашия обичаен месечен цикъл.

Това са кръвни клетки и съсиреци, които се наричат лохии и пречистват матката.

През това време, матката се стеснява обратно до състоянието, в което е била преди бременността.

Интензитетът и количество на кървенето след раждане варира от майка на майка. По-обилно кървене може да се наблюдава сутрин или след кърмене на бебето. Ако извършвате домашни тренировки, това също може да предизвика по-голямо кървене.

Обикновено следродилното кървене спира до една-две седмици, но при някои майки може да продължи и до 1 или дори 2 месеца с по-слаб интензитет.

Кога трябва да ни притеснява следродилното кървене?

Ако сте родили преди повече от 24 часа и изпитвате някои от следните симптоми, е необходимо да се консултирате с личния си лекар или акушерка.

  • Сменяте превръзка на всеки 1-2 часа заради обилно кървене
  • Налице е внезапно повишаване на количеството кръв
  • Появяват се големи кръвни съсиреци
  • Наблюдавате неестествено ярко червен цвят на кръвта
  • Усещате замаяност или затруднено дишане

Тези фактори могат да индикират по-сериозен проблем, който следва да се адресира адекватно и според спецификата на състоянието ви. 

Първи цикъл след раждане – кога да го очакваме и от какво зависи?

Различен е първият цикъл след раждането при всяка жена. Той е индикация, че тялото ви се възстановява и вашата фертилност се възвръща.

Един от основните фактори за възстановяването на цикъла е дали ще кърмите вашето новородено или не. Причината за тази връзка се крие в хормоните, които се отделят от вашето тяло. По-точно, хормонът, който стимулира производството на кърма, подтиска тялото ви да продуцира другия хормон, отговорен за регулиране на менструалния цикъл.
Важно е да отбележим отново, че това не е стриктна дефиниция и различните женски организми могат да проявят различни хормонални реакции. Има жени, които почват първия си месечен цикъл още през първия месец след раждането, докато други го имат много по-късно.

Възобновяване на цикъла при кърмещи жени

Много често жените, които кърмят, имат първи месечен цикъл до 5-ия месец след раждането. Ако продължите да кърмите, първата менструация може да се забави до 5-6 месеца, а при някои жени цикълът може да липсва цяла година, дори две години.

Когато много жени кърмят своите бебета често през нощта, първата им менструация може да се отложи докато спрат да кърмят през нощта или докато въведат друга храна в диетата на бебето.

В някои случаи, първият цикъл на кърмачките идва дълго след спирането на лактацията. Тези процеси са индивидуални и не трябва да ги сравнявате с други майки, когато гледате на часовника. Това може да ви доведе до безпокойство и ненужни притеснения.

Възобновяване на цикъла при смесено и изкуствено хранене на бебето

При частично кърмене с дохранване, менструацията може да се върне до 3 седмици след раждането. А при някои жени се връща до 5 или 6 седмици след раждането, в зависимост от интензитета на лактацията и индивидуалната хормонална реакция на организма. Отново – при всеки е различно.

Ако давате на бебето си с адаптирано мляко, тоест не кърмите изобщо, има голяма вероятност тялото ви да възобнови редовната овулация и менструацията по-рано, отколкото ако кърмите.

Забременяване без месечен цикъл – възможно ли е?

Да, възможно е. 

След третата седмица от раждането, може отново да забременеете, дори да не сте имали първия си следродилен цикъл. Това се дължи на факта, че менструацията обикновено настъпва след овулацията, а първата овулация след раждането се случва преди първата менструация. Когато тялото започне отново да отделя яйцеклетки, имате възможност да забременеете, затова е важно да бъдете информирани и да се предпазвате по време на секс, за да не се изненадате с непланирана бременност. Дори ако втората бременност е планирана, е препоръчително да изчакате няколко месеца, за да се възстановите както физически, така и психически.

Как изглежда първият месечен цикъл след раждане?

Обикновено, меструацията след раждането се различава от тази, с която сте запознати. Често тя е нередовна, особено ако все още кърмите. Това е напълно нормално и не трябва да ви притеснява. С времето, физиологичните процеси във вашия организъм ще се нормализират и хормоналният дисбаланс, който е резултат от бременността, ще се изравни. Когато вашият месечен цикъл се възстанови, той може да бъде нереден през първите няколко месеца. Не се притеснявайте, ако менструацията ви идва на различни дати, продължава различно и понякога е по-интензивна спрямо предишния месец. В първите месеци са очаквани отклонения, но с времето ситуацията ще се нормализира.

При всяка жена ще се отчетат различни видове промени на цикъла преди и след раждането: 

  • Честа промяна в цикъла ев, че жените могат да изпитват повече или по-малко спазми. След раждането, някои жени може да имат по-тежък период в сравнение със периода преди бременността.
  • Можете да отделяте кръвни съсирци, които обикновено не са големи по размер, и това не трябва да ви притеснява. Ако обаче съсирците са необичайно големи и по време на цикъла отделяте видимо по-голямо количество кръв, задължително се консултирайте с вашата акушерка или личния ви гинеколог.
  • След раждането някои жени имат значително по-леко протичане на менструацията. Това се обяснява с разтегнатостта на матката и по-голямото й отпускане след бременността.
  • При други жени обаче цикълът започва да протича много по-трудно и болезнено след като са родили. Счита се, че това може да се случи при жени, които имат по-голям брой маточни тъкани за отделяне по време на менструацията.

Ако имате въпроси, притеснения или опасения, моля, се консултирайте своевременно с компетентен лекар или акушерка. Това е единственият начин, по който можете да бъдете сигурни, че това, което се случва, е в рамките на нормалното и че няма придружаващи заболявания или усложнения.

Могат ли да се използват тампони след раждане?

Препоръчително е да изчакате до първия си преглед, който обикновено се назначава след 6 седмици от раждането, преди да започнете да използвате тампони по време на цикъла. Ако вече сте в периода си, по-добре използвайте дамски превръзки вместо тампони. За да сте сигурни, консултирайте се с вашия лекар и го попитайте дали има някаква опасност, ако решите да използвате тампони по време на цикъла.

Променя ли се кърмата заради менструацията? 

Ако вие все още кърмите, а вашият менструален цикъл се върне, е напълно естествено това да повлияе на кърменето. Може да се промени количество, вкусът или миризмата на млякото. В резултат на това, вашето бебе може да реагира на тези промени и да не иска да се храни. В такъв случай е добре да се приспособите и да преминете през този период на адаптация, включително с помощта на консултант по кърмене, ако е необходимо. Овулацията и менструацията означават, че в тялото ви има хормонални промени, които могат да повлияят и на вкуса и на предлагането на кърмата. Ако забележите, че бебето ви се нетърпи на гърдите по време на менструацията, това може да е просто защото млякото има различен вкус. Въпреки това, тези промени обикновено са много малки и не трябва да се отразят на вашата способност да кърмите бебето си. Много жени съобщават за намалена лактация преди и по време на цикъла. Въпреки че няма магически метод, който да повлияе на този процес, успокоението, хидратацията и честото кърмене обикновено са достатъчни, за да се контролира ситуацията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *