Храните, които влияят по различен начин на мъжете и жените

Препоръчителният дневен прием на калории зависи от фактори като тегло, възраст и ниво на активност, а проучване, публикувано през 2021 г. в списание Science, не открива разлика между метаболизма на мъжете и жените. Въпреки това, както пише британското издание Telegraph, учените твърдят, че телата на мъжете и жените обработват и метаболизират определени видове храни по различен начин, в зависимост от метаболизма, половите хормони и структурата на тялото. Например, мазните храни, пастата и шоколадът влияят различно и на двата пола. 

Продуктите, които влияят различно и на двата пола

Храните с високо съдържание на мазнини като хамбургери, пържоли и сирене влияят по различен начин на мозъка на мъжете и жените, а това от своя страна се отразява на риска от сърдечни заболявания. Според проучване мозъците и сърцата на мъжете реагират по-негативно на храни с високо съдържание на мазнини. Тези негативни промени в мозъка могат да се появят дори по време на кратък период на консумация на мазни и сладки храни.

С редовната консумация на кои храни ще изглеждаме поне няколко години по-млади

Ползите за здравето от черния шоколад включват намаляване на риска от сърдечни заболявания и извличане на ползите от желязо, магнезий и цинк. И мъжете реагират на това хранително съдържание по-добре от жените. Изследователите са установили, че качеството на кръвта на мъжете се е подобрило много повече, отколкото на жените, след като са яли шоколад с най-малко 70% какао, което може да помогне за намаляване на риска от инсулт, отбелязва още изданието.

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

Диета с високо съдържание на рафинирани въглехидрати, като бял хляб, ориз и тестени изделия, може да увеличи риска от депресия при жени след менопауза, според проучване на Медицинския център на Колумбийския университет в Съединените щати. Изследователи откриха, че тези храни предизвикват хормонален отговор в тялото за понижаване на нивата на кръвната захар, което може да влоши настроението и да увеличи умората при жените.

Също така алкохолът и подсладените напитки влияят по различен начин на мъжете и жените.

Според учените мъжете преработват алкохола по-ефективно от жените дори и да са с еднакво тегло, тъй като жените имат по-висок процент телесни мазнини и по-малко вода. Това означава, че жените по-бързо се постига по-висока концентрация на алкохол в кръвта.

В допълнение, жените са по-податливи на дългосрочните ефекти на алкохола върху здравето, като например по-вероятно е да развият бързо чернодробно заболяване, както и кардиомиопатия. Освен това те са по-склонни от мъжете да страдат от свързана с алкохола тревожност и депресия.

Подсладените напитки са по-вредни за мъжете – скорошно проучване обаче установи, че газираните напитки са по-склонни да причинят диабет при мъжете, отколкото при жените.

Освен това мъжете са по-склонни да развият диабет тип 2, дори ако тежат сравнително по-малко от жените. Те също развиват заболяването средно в по-млада възраст. Въпреки това, ако жените имат диабет тип 2, рискът от сърдечни заболявания се увеличава повече, отколкото този при мъжете.

Кои храни съдържат най-много калций – освен сиренето?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Източник: Actualno.com