Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

За разлика от много други видове рак, ракът на кожата може да бъде видим под формата на бенки или петна, които могат да бъдат по-лесно открити.

Вижте още: Пушенето по време на бременност може да отключи тази тежка болест при детето

Това е единственият рак, който можете да видите с просто око. Хората обаче всъщност не знаят какво е меланом или как да проверят дали съществува върху кожата“, доц. Есен Шафър Университета на Орегон.

В проучване, проведено миналата година, изследователите тествали дали цифровите кампании могат да повишат общественото знание за меланома и да насърчат практиката на самоизследване за търсене на нови и необичайни бенки.

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

За да постигнат това, доц. Шафър и колегите му създадоха две различни публикации, предназначени за Instagram и Facebook, за да могат да ги видят участниците в проучването. Една публикация изобразява неракови бенки с меланомни бенки, отбелязвайки, че раковите бенки често са асиметрични, деформирани, многоцветни и по-големи.

Вижте още: Тези 10 болести се наследяват само от майката

Другата публикация била е по-скоро игра за откриване на разликата. На участниците били показани снимки на хора с и без бенки и трябвало да идентифицират къде се намира петното или бенката. Изследователите се надяват, че тези съобщения ще повишат осведомеността  в разпознаването на бенки и по този начин ще повишат превенцията срещу заболяването.

Признаци и симптоми на рак на кожата, които не трябва да пренебрегваме:

Според експертите, нова бенка или промяна в съществуваща бенка може да са признаци на меланом.

Видовете бенки, които трябва да проверите, включват:

– Бенка с неравна форма или ръбове

– Бенка със смесица от цветове

– Голяма бенка (нормалните бенки обикновено не са по-широки от 6 милиметра)

– Бенка, която се променя с времето (бенка, която променя размера, формата или цвета си

Ако забележим някоя от тези промени или тъмни петна по тялото, които не изчезват след кратко време, трябва да се консултирате с личния си лекар и той да ви насочи към специалист.

Източник: Actualno.com