УМБАЛ „Александровска“ организира безплатни очни прегледи

УМБАЛ „Александровска“ организира безплатни, скринингови, консултативни прегледи на пациенти над 45г. за поредна година по повод Световната седмица за превенция на глаукомата, съобщават от лечебното заведение. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо.

Прегледите ще се извършват от 5 март 2024г., в очните кабинети на ДКЦ „Александровска” (вход откъм бул. „Пенчо Славейков”, до бариерата), в делничните дни от 14.00 до 17.00ч. Записването е по на тел.: 02/9230 295, всеки делничен ден от 13.00 до 15.00ч. Не се изисква направление.

При необходимост пациентите ще бъдат изследвани безплатно с очен скенер от най-ново поколение (ОСТ-А). Скенерът предоставя възможност за комплексна оценка на кръвоносните съдове в ретината и състоянието на нервните влакна и представлява един от най-новите подходи за диагностика и проследяване на широк кръг на очни заболявания, включително и на глаукомата.

Още: Важни профилактични прегледи, на които всяка жена трябва да обърне внимание

Какво е глаукома?

От болницата поясняват, че глаукомата е хронично, прогресиращо, дегенеративно заболяване. То настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва необратима загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, заболявания на щитовидната жлеза, наличието на късогледство и др. 

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

В Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“ функционира най-старото в страната и единствено в България отделение, обособено като индивидуална структура, специализирано в диагностика, проследяване на прогресията, консервативно, лазерно и хирургично лечение на различните видове глаукома. Клиниката разполага с богат арсенал от ново и модерно оборудване за диагностика, проследяване и лечение на глаукомата.

Още: Ако забележите някой от тези признаци, моментално потърсете очен лекар

Източник: Actualno.com