Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Служебното правителство, което щеше само да организира свободни и честни избори, не спира с рокадите на зам.-министри и шефове на агенции и дирекции.

Този път със заповед на премиера Димитър Главчев са назначени двама заместник-министри в две министерства, а Патентното ведомство има нова шефка.

Давид Сукалински заема длъжността в Министерството на икономиката и индустрията. Той е магистър по право от Югозападен университет „Неофит Рилски“, притежава също магистърска степен по финанси от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и по история от Нов български университет. Преподавател по „Наказателелно-процесуално право“ и „Данъчни нарушения и наказания“ в същия университет между 2010 г. – 2023 г. В периода 2015 г. – 2021 г. е бил заместник-председател на Патентно ведомство на Република България. От 2008 г. до 2015 г. е адвокат в Адвокатска колегия – Благоевград, а от юли 2023 г. до момента е съдия в Районен съд Разлог.

Още: Рокадите в министерствата продължават, Йоловски и бивш министър на Радев се връщат (СНИМКИ)

Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните. Капитанов е бил заместник изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“. В периода между 2017 г. и 2020 г. е заместник председател на съвета на директорите на „Пристанище Бургас“, а преди това е бил председател на съвета на директорите и член на съвета на директорите на „Пристанище Бургас“ . Работил е в Министерството на земеделието и храните и в Министерството на финансите. Магистър е по „Икономика и управление на индустрията“.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Снимка: БГНЕС

И нови уволнения

От правителствената пресслужба съобщават, че от позициите си на заместник-министри на земеделието са освободени Александър Йоцев и Георги Тошев. Припомняме, че часове по-рано самият министър Кирил Вътев също подаде оставка, а премиерът Главчев поиска той да бъде освободен от президента Румен Радев. Още: Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Отново по искане на служебния премиер с поста си като председателка на Патентното ведомство се разделя Владя Борисова.

Нейното място ще заеме Оля Димитрова, чиято кандидатура покрива изискванията да е работила в областта на индустриалната собственост над 10 години и да има висше техническо или юридическо образование.

Още: Не служебен, а партиен кабинет: Йотова настоя Главчев да докаже дали е независим (СНИМКИ)

Близо 20 години от професионалната й кариера са преминали в Патентното ведомство, където е заемала различни длъжности, включително директор на дирекция „Експертиза и закрила на изобретенията, полезните модели и промишлените дизайни“. Притежава патентно-правна квалификация от Техническия университет в София.

Освен че рокадите нямат край, само преди ден премиерът предложи и депутатът от ГЕРБ Даниел Митов за външен министър, който да наследи сегашния Стефан Димитров.

Източник: Actualno.com