Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Пътуващите в Турция скоро ще могат да изследват някои от нейните исторически съкровища и кулинарни изкушения с нов туристически влак.

Mesopotamia Express ще тръгва от столицата Анкара и ще криволичи през вътрешните, източни и югоизточни анадолски региони на страната, предава Euronews.

Влакът ще спира на няколко популярни дестинации, включително Кайсери, Малатия и Елязъг – с достатъчно време за престой, по време на който пътниците ще могат да разглеждат забележителности.

ОЩЕ: Кои са най-красивите места през пролетта в Турция?

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

„Това е от решаващо значение за развитието на туризма в нашия град и регион. Положихме всички усилия хората да видят и опознаят региона“, казва Мехмет Кая, президент на Търговско-промишлената камара на Диарбекир.

Първата пътническа услуга се очаква да започне на 19 април с потегляне от Анкара и връщане от Диарбекир на 21 април.

Снимка: iStock

Mesopotamia Express има 9 спални вагона и един вагон-ресторант, а максималният капацитет на влака е за 180 пътници. В кабините могат да спят двама души, а цените започват от 9 000 турски лири (257 евро) за отиване и 8 000 турски лири (230 евро) за връщане.

Седалките могат се превръщат в легла за спане, останалите удобства в купетата включват хладилник, мивка, гардероб и отопление.

ОЩЕ: Кога нае й-добре да се ходи на море в Турция?

По време на 1051-километровия маршрут пътниците ще могат да се насладят на сурови пустинни пейзажи и покрития със сняг връх на планината Ерджиес – спящ вулкан, който достига надморска височина от 3916 метра.

Влакът прави три спирки по пътя. Пътниците имат по 3 часа да разгледат Кайсери и Малатия и 4 часа в Елазъг. По време на престоя те ще могат да опитат регионални ястия и да посетят археологически забележителности.

Снимка: iStock

Кайсери – историческата столица на Кападокия, е известна със своите обекти от селджукската епоха – джамии, гробници и теологични училища, датиращи от XIII век.

Градът е дом на най-старата селджукска джамия в Турция от 1238 г. – комплексът Хунат Хатун включва още работещ хамам с отделни части за мъже и жени.

ОЩЕ: Кои са най-добрите места за посещение в Турция?

Близо до Малатия – друг древен град, пътниците могат да посетят могилата Арслантепе, включена в списъка на ЮНЕСКО – музей на открито с дворци, храмове, стенописи и статуи, датиращи от 3000 г. пр.н.е.

Регионът Малатия е известен като „земята на кайсиите“ и доставя около 50% от пресните кайсии в Турция и 95% от сушените. Елязъг пък може да се похвали с едни от най-богатите кулинарни традиции в страната.

Източник: Actualno.com