Троян и Априлци – планинските бижута на България

Време е за следващата идея за пътуване в България. Това са чудесните градчета Троян и Априлци. Те ми грабнаха вниманието заради безкрайно прекрасните отзиви за тях от много мои приятели и семейство и в тази статия ще ги разгледам обстойно.

Редно е да кажа, че посещението им няма да се случи само за един уикенд. Ако имате само два дни на разположение, по-добре се насочете само към едното от двете приказни места. Няма смисъл да се раздвоявате. Вече ако имате повече дни на разположение, то бих ви насърчил да ги посетите едно след друго и да се насладите на всичко, което могат да предложат. 

Празникът на сланината и греяната ракия остава традиция в Априлци

За пета поредна година в китното балканско градче Априлци се проведе станалият вече традиционен празник на сланината и греяната ракия.

Прочети повече

Започваме а Априлци. Това е едно от онези места у нас, което хем е курортен център за почивка, хем може да предложи стабилно количество приключения на всеки, който реши да го открие. Без съмнение природните красоти около града са най-голямата му притегателна сила, но и в него се крият различни обекти, които си струва да бъдат видяни. Такъв е храмът “Св. Георги Победоносец”, който е съграден през 1906-та година. Освен него си струва да видите близкият девически манастир “Света Троица” и местният исторически музей. 

Троян за мен е едно от райските места в България. Задължително място за посещение е близкият едноименен манастир. Тук има всичко – природа, история, абе, въобще – красота. Ако не сте идвали мога само да ви завиждам благородно. Можем да започнем с името на града, който често е наричан “Столица на българската керамика”. В добавка към това можем да сложим дърворезбата и нещо, което всеки познава – троянската сливова ракия. Освен всички интересни места и дейности в града, наблизо са интересният паметник “Арка на свободата”, както и скалният мост “Крали Маркова дупка”. Ако предпочитате да обикаляте из природата и нямате време да прекарате в града, апелът ми е поне да видите музеят на художествените занаяти и приложните изкуства в Троян. 

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

Източник: Actualno.com