Топ 10 на най-посещаваните места в България от чуждите туристи (СНИМКИ)

Нашата страна привлича чужди туристи с живописна природа, ценни културни и исторически паметници, вълшебни места със специална енергия. За да се опитаме да разберем какво привлича чуждите гости, се обърнахме към сайта Tripadvisor кои са топ 10 забележителности в България. 

1. Несебър

С население от 15 000 жители, Несебър е единственият черноморски град, включен в списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. Градът заема живописно местоположение на полуостров, населен преди хилядолетия и известен като Месемврия. Наричат Несебър “енциклопедия” на християнското църковно строителство. На територията на града са открити 44 църкви от периода от V до XIX в.

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

2. “Св. Александър Невски”, София

Храм-паметникът “Св.Александър Невски” е архитектурна забележителност, разположена в центъра на София. Побира 5000 души, а височината му е 53 м. Звънът на камбаните ечи в радиус от 15 км. Впечатлява с позлатените си куполи, покрити с 8,35 кг злато. Храмът е построен през 1912 г. в чест на руския император Александър II, известен като цар Освободител.

3. Рилски манастир

Най-големият манастир и един от символите на България е Рилският манастир. Включен е в Списъка на ЮНЕСКО. Историята му е свързана с живота на първия български светец Иван Рилски, живял няколко години в пещера, разположена близо до днешния комплекс. Манастирът е основан през първата половина на X в. в горното течение на Рилска река. Простира се на 5 етажа, като видими са четири от тях. Тази особеност на сградата е поради ограниченията, наложени от османската власт през 1834 г., когато са строени днешните сгради. В двора на днешния манастир е издигната отбранителна кула и малка еднокорабна черква от местния феодален владетел Хрельо. Кулата е най-старата запазена сграда в комплекса и принадлежи към архитектурата на Търновската художествена школа. Днес в комплекса има около 300 помещения, от които 100 са монашески килии.

4. Старият Пловдив

Пловдив е живописно разположен върху шест сиенитни хълма. Три от тях са на територията на Стария град – Небет, Таксим и Джамбаз тепе, които почти се сливат едно в друго, затова Старият град се издига над  останалата част от града. През своято дълга история именно тези три тепета (Трихълмие) винаги са съставлявали сърцето на града. В Стария Пловдив днес има над 200 къщи, обявени за паметници на културата, повечето от периода на Възраждането, съхранили оригиналната си архитектура, изящни стенописи, великолепна мебелировка и орнаменти.

5. Витошка, София

Това е главната пешеходна улица на София – мястото, където софиянци пият сутрешното си кафе и се срещат с приятели. От сутрин до вечер ще откриете многобройни кафенета и ресторанти с местна и интернационална кухня. Ако продължите на юг по булеварда, след около 2,5 км ще стигнете до Южния парк, чудесно място за отдих. Близо сте до Народния театър, бившия Царски дворец, катедралата “Св.Неделя”, “Св.София”. “Витошка” е мястото, където ще усетите как тупти сърцето на тази европейска столица

6. Исторически парк

Историческият парк е разположен близо до Варна и представлява проект за представяне на уникални културно-исторически ценности от световна значимост – блясъкът и величието на минали общества и цивилизации, събрани на едно място по достъпен за посетителите начин. Историческият парк е мащабен комплекс, който предлага своеобразно пътуване назад във времето – от няколко хиляди години преди новата ера до средните векове.

7. Витоша планина

Витоша е четвъртата по големина планина у нас, разположена между Стара планина и Рило-Родопския масив. Формата й е куполовидна, втора е по средна надморска височина и първа по посещаемост. На нейната територия се намира природен парк “Витоша”, най-старият на Балканския полуостров. 

8. Царевец, Велико Търново

Днес крепостта Царевец е архитектурно-музеен резерват, на който могат да се видят: крепостните стени, портата на средновековния град, част от царския дворец, Балдуиновата кула и напълно реставрирания патриаршески храм “Възнесение Господне”.

9. Ротонда “Св. Георги”, София

юТова е най-старият архитектурен паметник в София и единствената запазена до покрив постройка, датираща от времето на Римската империя. Изградена е в момента на разцвет на Сердика като един от най-големите и важни римски градове на Балканския полуостров. Именно тогава император Константин казва “Сердика – моят Рим”. Ротондата е цилиндрична куполна постройка, изградена върху квадратна основа. 

10. Боянската църква

Църквата “Св.св.Никола и Пантелеймон” е средновековна българска църква, разположена в подножието на Витоша в квартал Бояна, София. Тя е един от културните символи на България. Най-ранният строеж датира от XI в. През XIII в. до старата църква е издигната семейна църква-гробница. Стенописите от този период са дело на неизвестен майстор от Търновската школа. Имат изключително висока художествена стойност и се определят като предвестници на европейския Ренесанс. В цял ръст са изписани ктиторите севастократор Калоян и жена му Десислава. Срещу тях са цар Константин Асен Тих и царица Ирина, единствените протрети от тази епоха на български владетели. 

Източник: Actualno.com