Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

Болката в коляното е проблем, който засяга мнозина и може да бъде предизвикана от различни причини. Симптомите варират от болка и подуване до затруднено движение и скованост. Лечението обикновено зависи от основната причина за болката и включва различни методи като почивка, физиотерапия и лекарства.

Причини за болки в колената

В борбата с болката в коляното, е важно да се разбере какво я предизвиква. Някои от честите причини включват:

1. Остеоартрит

Този тип болка в коляното се появява, когато хрущялът около ставата се износва, като предизвиква болка, подуване и скованост.

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

При възпален нерв – топло или студено помага?

2. Ревматоиден артрит

Автоимунното състояние причинява възпаление в ставите, което може да доведе до болка, подуване и ограничен обхват на движение.

3. Разкъсване на менискуса

Това нарушаване на хрущяла може да предизвика болка, подуване и затруднено ходене, като обикновено се изисква физиотерапия или дори операция.

4. Бурсит на коляното

Възпалението на торбичката около колянната става може да предизвика болка, подуване и топлина около засегнатата област.

5. Пателарен тендинит

Това възпаление на сухожилието може да предизвика болка и подуване около капачката на коляното.

коляно

Лечение на болки в колената

Въпросът за правилното лечение е от съществено значение за подобряване на състоянието на колената. Ето някои от най-използваните методи:

1. Студен компрес

Приложението на студен компрес може да помогне за намаляване на възпалението и отока в коляното. Това може да се прави с пакет лед, който се прилага върху засегнатата област за кратко време няколко пъти на ден.

2. Топъл компрес

Топлият компрес може също да бъде полезен за облекчаване на болката в коляното, като помага за релаксацията на мускулите и повишаване на кръвообращението. Приложете го върху засегнатата област за кратко време няколко пъти дневно.

3. Почивка и повдигане на краката

Отпуснатото положение на колената може да помогне за намаляване на болката и отока. Повдигането на краката ви на възглавници, когато си почивате, може да бъде полезно.

При подагра – топли или студени компреси да правим

4. Лекарства

Противовъзпалителни лекарства като ибупрофен могат да помогнат за облекчаване на болката и възпалението. Внимавайте да следвате инструкциите на опаковката.

5. Физиотерапия

Упражнения, предложени от физиотерапевт, могат да подпомогнат възстановяването на силата и гъвкавостта на коленете.

Болката в коляното е често срещан проблем, който може да има сериозни последици за качеството на живот. Изборът между студен и топъл компрес може да зависи от индивидуалните предпочитания и реакция на тялото, но и двата метода могат да бъдат ефективни в облекчаването на симптомите. Все пак, в случай на сериозни проблеми, винаги е добре да се консултирате с лекар или физиотерапевт, за да получите правилното лечение.

Източник: Actualno.com