Създават 20 секторни съвета за реформа в професионалното обучение

Двадесет Секторни съвета на уменията ще работят заедно с Министерството на образованието и науката за провеждането на реформата в професионалното образование и обучение. Създаването им е изцяло нов инструмент за България и е част от цялостната политика на МОН за модернизация в тази сфера, съобщиха от образователното министерство.

ОЩЕ: Кабинетът въведе обучение по широкопрофилни професии

Започва и набирането на членове на съветите, като за тях документи могат да подават работодатели или техни представители и/или заети/самонаети лица, преподаватели във висши училища, директори, заместник-директори, учители по професионална подготовка, и/или представители на други доставчици на професионално обучение, представители на национално представителните работодателски организации и/или браншови организации, представители на национално представителните организации на работниците и служителите и техните професионални структури. Целта е да се включи максимално широко представителство, а срокът, до който ще могат да се подават кандидатури е 16 октомври 2023 г.

ОЩЕ: МОН обяви колко ще плаща на учителите за дигитален урок

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Само за три месеца екипът на министър Галин Цоков предложи проектозакон и визия за професионалното образование и обучение, в резултат на което в момента започва попълването на състава на Секторните съвети. Желанието на МОН е в този процес да бъдат включени представители всички страни – директори, учители, представители на бизнеса и синдикати.

Източник: Actualno.com