СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Доказателства от специални разузнавателни средства и разпити на свидетели са накарали прокуратурата да превърне бившия главен секретар на МВР Живко Коцев от свидетел в обвиняем. Това заяви зам.-градският прокурор на София Христо Кръстев в ефира на Нова телевизия.

ОЩЕ: Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

“Доказателствата, от които се извежда обоснованото предположение за участие на Коцев в организирана престъпна група, са изготвените веществени доказателствени средства, които са приложени при експлоатирането на СРС, разпитите на свидетели, както и извършените претърсвания и изземвания”, обясни Кръстев.

Попитан мери ли прокуратурата с двоен аршин след решението Коцев да е с мерка “парична гаранция”, а бившата шефка на АГенция “Митници” Петя Банова да е в ареста, Кръстев отговори, че към момента на повдигане на обвинението, той вече не е бил главен секретар на МВР и следователно не би могъл да окаже някакво влияние върху разследването или върху служителите на ведомството, които би следвало да дадат показания по това досъдебно производство. “Другият довод е, че участието в това ОПГ не е такова, каквото на Банкова”, посочи прокурорът.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

ОЩЕ: Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Относно изтеклите снимки в медиите, на които Коцев е със сочения за контрабандист Стефан Димитров, зам.-градският прокурор на София заяви, че единственото, което може да кажа, е, че знае, че по досъдебно производство има снимки, но не знае дали тези снимки, които са изтекли в публичното пространство, са снимките, които са по производството. “Имам забрана от НПК да коментирам информация, събрана със СРС. Съгласно кодекса използването на информация, придобита от СРС, различна от целта на наказателното производство, е престъпление”, обясни Кръстев.

Европейска заповед за арест на Паскал

Заместник градският прокурор потвърди, че предстои да бъде издадена европейска заповед за арест на Никола Николов-Паскал, който е едно от лицата по скандала с митниците и данните за контрабанда.

Източник: Actualno.com