След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Окръжната прокуратура в Благоевград образува досъдебно производство за извършени длъжностни престъпления в Югозападния университет “Неофит Рилски”. Това се случва няколко месеца след като държавното обвинение се самосезира по медийни публикации за корупция в ЮЗУ.

История на нарушенията

Сигналът за нарушенията бе подаден през декември от доц. Стефан Дечев, който е бивш преподавател в ЮЗУ. Той сигнализира МОН за раздадени дипломи за висше образование на студенти с оценки, нанесени от негово име, без той да е провеждал изпит. Дечев съобщи, че е засякъл най-малко 8 такива студенти.

През януари тази година Министерството на образованието и науката откри неправомерно нанесени оценки на студенти, без да са положени изпити, нарушения на наредби и недопустими поправки в протоколите в Правно-историческия факултет на университета.

Още: Няма изпит, няма проблем – получаваш диплома: Така ли завършват в Югозападния университет?

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

С разпореждане на образователния министър Галин Цоков предстоят преразглеждания на заявленията за признаване на периоди за обучаване на всички действащи студенти по специалност “Право” в Югозападния университет. Ректорът на ЮЗУ проф. Николай Марин отрече това.

Още: Студентите от Югозападния университет с фалшиви дипломи и оценки ще се явят на нови изпити

Сред откритите стотици нарушения бяха още: некоректна документация, поправки на заглавия на дисциплини, грешки в хорариума и кредитите по отделните дисциплини, липсващи протоколи, неподписани оценки, неправомерно признати изпити, обучение в съкратени срокове в регулираната специалност “Право” – за 3 вместо за 5 г.

Снимка: БГНЕС

Какво откри прокуратурата?

Наблюдаващият прокурор, след запознаване с материалите от извършена проверка, е преценил, че са налице процесуалните предпоставки за образуване на досъдебно производство за извършени длъжностни престъпления.

“От една страна е законният повод за образуване на досъдебното производство, а именно – съобщение от компетентен орган за престъпление от общ характер. От друга страна са достатъчно данни, съдържащи се в материалите по преписката – доклад на Министерството на образованието и науката, писмени обяснения и жалба, сочещи за евентуално извършено престъпно деяние”, съобщиха от прокуратурата на 19 март.

“В периода 2015-2022 г. от длъжностно лице/лица от Югозападния университет „Неофит Рилски“ били нарушени и/или неизпълнени служебни задължения и/или превишени властта или правата. Деянията са извършени с цел набавяне на облага или причиняване на вреда, от което са могли да настъпят немаловажни последици”, гласи официалното съобщение.

Разследването е възложено на Областна дирекция на МВР – гр. Благоевград. Дадени са подробни указания за изпълнение.

Още: “Корупция и манипулации”: Доцент с още сигнали за фалшиви оценки и дипломи от Югозападния университет

Възпитаниците на ЮЗУ

Припомняме, че сред възпитаниците на ЮЗУ е съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, а също бившият министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Бившият главен прокурор Иван Гешев и някогашният вътрешен министър от ГЕРБ Младен Маринов бяха решили да правят докторски степени в университета.

Бившата говорителка на главния прокурор Сийка Милева и заместничката на Гешев, докато беше обвинител №1, Десислава Пиронева са завършили в ЮЗУ.

Източник: Actualno.com