Следствени тайни летят, замесен ексминистър говори като мълчи

Много искам да дам пряк отговор, но има следствена тайна – не мога да коментирам. Да, ходя с охрана – това заяви пред БНТ бившият министър на електронното управление Александър Йоловски, с уточнение, че охранител сега “е в студиото, надявам се да не го покажете”: Протоколите цъфтят: Кирил Петков е каратист, заплашва и рекетира с Божидар Божанов

“Много искам да вляза в детайли”, подчерта бившият министър, но повтори няколко пъти, че не можел. Попитан защо Божидар Божанов, неговият предшественик и депутат от ПП-ДБ още не е разпитан, Йоловски коментира, че не може да каже.

Защо тогава не напуснахте още октомври месец – на това питане отговорът беше: “Високо вдигната глава меч я не достига”. Повдигал съм в различни формати, че ако не желаят да работят с мен, не ми е фикс идея да съм министър, обяви Йоловски. Той обаче не се оттегли сам – защото бил жертвата. И добави, че не е случайно как срещу него има кампания с плакати в центъра на София.

Още: Божидар Божанов отрече да е имало намеса в обществени поръчки или заплахи срещу Йоловски

Картинката е изключително икономическа – зад политическата картина се крият “кредит, дебит, салдо”, каза Йоловски. Не знаем какво харчи държавата, а от години се говори да знаем, добави той. По думите му, имало държавна поръчка през 2020 година, когато се купили лаптопи за видеоигри и разликата в цената съответно била 1000 лв. – 1000 лв. по-скъпо. Държавата има над 500 администрации, нека ги централизираме електронно, е визията на Йоловски, според която не може всеки поотделно да взема своите решения за електронизиране, защото няма ефект. Той даде косвен пример – интелектуалната собственост върху кода на машините за гласуване не е на българската държава, а на “Смартматик”, за да не може държавата да бъде съдена.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Множество финансови обосновки не бяха съгласувани, за всичко това има документи, продължи Йоловски вече за времето, когато той беше министър на електронното управление. Той се оплака и, че “изведнъж се оказа много удачно да бъдат платени едни 5-6 милиона лева на една фирма”.

Кога медийното правосъдие ще спре?

На въпрос защо тогава Йоловски не се обърне към Европейската прокуратура, отговорът беше: “Не съм мислил до момента, все се надявам, че българската прокуратура ще придвижи бързо случая”. Йоловски не коментира допълнително на каква база се надява българската прокуратура да свърши бързо (и качествено) работата си. Припомняме, че европрокуратурата се занимава само и единствено със случаи, които касаят финансовия интерес на ЕС т.е. де факто трябва да има европейско финансиране.

Още: Широко затворени очи: Министър Йоловски и е-поръчките, за които трябва да се говори

Източник: Actualno.com