Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Международните пътувания по въздух осъществиха силно завръщане през миналата година, като издигнаха летищата от Лондон до Токио нагоре в глобланата класация на пътническия трафик.

Международното летище в Дубай се класира като второто най-натоварено през 2023 г. спрямо 5-о място през 2022 г. и 4-о място през 2019 г., сочи предварителната класация на Airports Council International. Пътническият трафик до международното летище Ханеда в Токио е скочил с 55% през 2023 г. спрямо 2022 г. и летището е на 5-о място спрямо 16-то място година по-рано.

ОЩЕ: Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Глобалните летища са обслужили 8,5 млрд. пътници миналата година, което е с 27% повече от 2022 г., но още с около 6% под броя в предпандемичните нива, каза ACI, позовавайки се на предварителни данни.

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

Снимка: iStock

Възраждането на международните пътувания е ярка точка за авиокомпаниите с големи международни мрежи, докато свръхевтините американски авиокомпании, фокусирани върху вътрешния пазар, изпитват затруднения през последните месеци. Вътрешните летища в САЩ продължиха да отчитат големи печалби в броя на пътниците, но някои отстъпиха в класацията спрямо средата на пандемията, когато международните ограничения за пътуване ограничиха пътуванията на дълги разстояния в чужбина.

Близо 78 млн. души са използвали международното летище в Денвър миналата година, което е с 12% повече от 2022 г., но летището, основен център на United Airlines, падна с три места в класацията на ACI – до шестата позиция.

ОЩЕ: Липсата на самолети затруднява авиокомпаниите на фона на предстоящите рекордни летни пътувания

Международното летище в Лос Анджелис пада с две места до номер 8, а летище О‘Хеър в Чикаго – с пет до 9-ата позиция.

Международното летище Хартсфийлд-Джаксън в Атланта, което е най-големият хъб на авиокомпанията Delta Air Lines, е обслужило 104,7 млн. пътници през 2023 г. и остава най-натовареното в света, както и през последните над 20 години, казва ACI.

Снимка: iStock

Кои бяха най-натоварените летища за 2023 година:

  1. Международно летище Hartsfield-Jackson Atlanta (1)
  2. Международно летище Дубай (5)
  3. Международно летище Далас/Форт Уърт (2)
  4. Международното летище в Лондон „Хийтроу“ (8)
  5. Международно летище Токио Ханеда (16)
  6. Международно летище Денвър (3)
  7. Летище Истанбул (7)
  8. Международно летище Лос Анджелис (6)
  9. Международно летище Чикаго О’Хеър (4)
  10. Международно летище „Индира Ганди“ в Ню Делхи (9)

* В скоби е позицията, на която се е класирало летището през 2022 г.

Източник: Actualno.com