Складовете задържат инсулините, показа анализ

От над 64 000 опаковки от трите проблемни инсулина близо 62 000 от тях се намират в склада на производителя. Това каза пред журналисти Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства (БАРПТЛ), като се позовава на направен анализ.

ОЩЕ: Пеевски иска незабавно разследване на дефицита на инсулин

Тя твърди, че 3 044 са опаковките, разпределени в четирите големи търговеца на едро с лекарства. И обясни, че данните са на база предоставена от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) информация от края на миналата седмица за наличността при търговците не едро и в складовите на производителя, на притежателя за разрешение за употреба. Организацията е изпратила запитване до ИАЛ през Закона за достъп до обществена информация.

По думите на Маринкова данните сочат, че количества не се задържат при търговци на едро. “Паралелният износ няма нищо общо с проблемите на пациентите, които имат нужда от инсулинова терапия”, коментира още тя.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

ОЩЕ: Удължава се срокът на забраната за износ на инсулин

Забраната за износ на инсулини бе удължена до 29 февруари 2024 г.

Следобед от здравното министерство ще дадат информация за ситуацията с недостига на инсулин и мерките, които могат да се предприемат.

Източник: Actualno.com