Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

С отстраняването на Станимир Михайлов от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и оттеглената оставка на подуправителя ѝ Момчил Мавров е премахнат двупартийният модел на взаимен контрол над органа. Това заяви в интервю за Нова телевизия д-р Александър Симидчиев от “Продължаваме Промяната – Демократична България”.

Вчера (18 април), след скандали Народното събрание, прие оставката на управителя на Касата Станимир Михайлов, въпреки че по време на дебатите стана ясно, че оставката е оттеглена. Решението беше взето със 116 “за”, а 56 “против”. 

Оставката беше депозирана преди повече от пет месеца, но председателят на парламента Росен Желязков реши да я включи извънредно в дневния ред. За да влезе в дневния ред ГЕРБ и ДПС получиха очаквана подкрепа от проруската партия “Възраждане”, която често осигурява необходимите гласове на движението и партията на Бойко Борисов. Още: Правителството с още рокади: Известни лица си отиват от здравното министерство

“Овладяване на здравеопазването от ГЕРБ”

“Случилото се в НЗОК е поредната стъпка към пълното овладяване на здравеопазването от ГЕРБ – от Министерството на здравеопазването до парламентарната комисия, а сега и касата”, заяви д-р Симидчиев. Той очерта хронологично събитията от последните дни и разкритикува председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

“Председателят на парламента вкара извънредна точка в дневния ред, без да се съобрази нито с председателския съвет, нито с някоя от парламентарните групи. Станимир Михайлов беше допуснат в зала и можеше просто да му позволят да каже имало ли е натиск срещу него, или не. Подобни внушения не бива да се правят, когато фактите говорят в противоположната посока”, Симидчиев. Още: Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Той посочи, че един от най-успешните проекти на досегашното ръководство на касата е въвеждането на информационна система за превантивен контрол. С него още на ниво въвеждане на данни в системата става ясно дали те са въведени неправилно.

“По този начин няма да се стига до фалшификации. Част от проблемите са от умишлени нарушения, други са от случайно натискане на някой клавиш. При превантивния контрол, въведен от Станимир Михайлов и екипа му, случайните грешки ще се премахват, а умишлените ще бъдат разследвани”, разясни д-р Симидчиев.

Депутатът разясни, че едно от големите предимства на НЗОК са ниските административни разходи. Към момента касата е сключила договор със значителна част от над 350 болници в България и във всеки един момент могат да се хоспитализират множество пациенти. Д-р Симидчиев сподели повече и за новото мобилно приложение “Е-здраве”. Още: ПП-ДБ атакува в КС смяната на управителя на НЗОК (ВИДЕО)

“Когато се активизира това приложение, в него има всички разписани за нас рецепти, всички прегледи и лечения, всички хоспитализации, медицински изследвания и кръводарявания. Всеки един от нас има възможността да го свали на телефона си”, уточни лекарят.

Източник: Actualno.com