Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

По-високият прием на свободни захари – добавени захари и тези, естествено присъстващи в меда и сока от плодове – е свързан с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, съобщава проучване, публикувано в BMC Medicine. Резултатите подкрепят доказателствата за глобалната диетична препоръка за намаляване на консумацията на свободни захари до под пет процента от общия дневен енергиен прием.

Още: Не са нужни строги диети, за да контролирате високото кръвно: Ето какво установиха учените

Изследване

Ребека Кели и нейни колеги анализират данни събрани от 110 497 човека, които са попълнили поне две хранителни оценки. Изследователите проследяват индивидите за около 9.4 години и през този период, общите сърдечно-съдови заболявания (сърдечни заболявания и инсулт в комбинация), сърдечните заболявания и инсултите възникват съответно при 4 188, 3 138 и 1 124 участници.

Резултати

Авторите установили, че общият прием на въглехидрати не е свързан със сърдечно-съдовите заболявания. Въпреки това, като разгледали видовете и източниците на консумираните въглехидрати, заключили, че по-високият прием на свободни захари от източници като захарни напитки, сок от плодове и сладки, е свързан с увеличен риск от всички сърдечно-съдови заболявания. За всяко увеличение с 5% на общата енергия от свободни захари, свързаният риск от всички сърдечно-съдови заболявания се увеличава със 7%. Авторите открили, че рискът от сърдечни заболявания бил с 6% по-висок, докато рискът от инсулт бил с 10% по-висок. Освен това, консумацията на пет грама повече фибри на ден била свързана с 4% по-нисък риск от общите сърдечно-съдови заболявания, но тази асоциация не останала значима след отчитане на индекса на телесна маса (ИТМ).

Препоръки

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

Авторите предполагат, че замяната на свободните захари с не-свободни захари – предимно тези, които естествено се съдържат в цели плодове и зеленчуци – и по-високият прием на фибри, може да помогне за предпазване от сърдечно-съдови заболявания. Друг важен фактор за доброто здраве е активният начин на живот, редовна физическа активност или повече разходки сред природата ще помогнат за поддържане на тонусът ви. Здравословното хранене със сезонни плодове и зеленчуци, също има ключово значение за здравето ви.

Още: Природни решения за справяне със запек

Авторите заключават, че не всички въглехидрати може да бъдат свързани с увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания и че е важно да се вземат предвид видът и източникът на консумираните въглехидрати при изследване на сърдечното здраве.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте с лекар.

Източник: Actualno.com