Само така може правилно да почистите плодовете и зеленчуците от пестициди

Въпреки че пестицидите предпазват плодовете от насекоми, ако храната не е добре измита, може да предизвика диария и гадене…

Когато купуваме сезонни плодове и зеленчуци, се чудим дали храните са пръскани с химикали или не. За да се насладите на пресни плодове и зеленчуци от пазара, ето няколко полезни съвета какво да направите, преди да я сложите на масата.

От само себе си се разбира, че ще измиете плодовете и зеленчуците си, преди да направите салата, обяд или да ги изядете. Но правилно ли го правите?

Вижте още: Защо не трябва да ядете банани на гладно?

Зеле

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

От зелето отстранете първите два, нарежете ги на четвъртинки и ги потопете във вода, в която сте сипали малко оцет. След няколко минути изплакнете с чиста вода. При карфиола трябва да отделите съцветията, преди да го потопите във водата с оцет.

Гъби

Не ги потапяйте във вода, защото ще се разпаднат. Измийте всяка от тях за кратко под студена вода и ги поставете върху кърпа да се отцедят.

Ябълки, домати, круши

Те са пълни с пестициди, така че не пропускайте да ги накиснете във вода с малко сода за хляб. Оставете ги да престоят 10-15 минути. Така ще отстраните вредните вещества от круши, чушки, домати и други необелени плодове и зеленчуци.

Марули

Трябва да се потопи във вода за десет минути и да се извади без да се разбърква, защото вредните вещества ще паднат на дъното. След това я измийте лист по лист под течаща студена вода.

Вижте още: Колко време е необходимо, за да изчезне ечемикът от окото

Ягоди

Ягодите не трябва да се мият в разтвори с оцет, сол или сода за хляб, защото могат да се повредят. Достатъчно е да ги почистите бавно за половин минута под струя студена вода.

Как да си направите натурален спрей?

Изсипете вода и ябълков оцет в спрей бутилка, след което добавете чаена лъжичка сода за хляб. Изчакайте оцетът и содата да реагират, след което затворете бутилката. По-късно напръскайте зеленчуците с този разтвор. Не забравяйте да изплакнете със студена вода преди употреба.

Източник: Actualno.com