Ремонт на двигатели на българските МиГ-29: Нова порция, нови милиони

Поръчка за капитално-възстановителен ремонт на шест двигателя за самолети МиГ-29 обяви Министерството на отбраната. Прогнозната ѝ стойност е 19,6 млн. лв. без ДДС.

Целите на ремонта

След ремонта двигателите трябва да разполагат с ресурс не по-малък от 350 часа, да изпълнят 1050 старта, да изкарат 65 часа на режими “Максимал” и “Форсаж” и 7 часа на режим “повишена температура”. Междуремонтният им срок на служба трябва да е не по-малък от 8 години.

Припомняме, че през август месец миналата година военното ни ведомство подписа договор за ремонт на други шест двигателя на наши изтребители МиГ-29 с полската държавна компания Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr 2 S.A. Той е на стойност 18,7 млн. лв. без ДДС.

Сагата с ремонта на двигателите, поето от поляците, започна още когато Николай Ненчев беше министър на отбраната. Той спря възможността те да бъдат ремонтирани от Русия, заради което беше изправен пред съда – защото навредил “тежко” на българската армия. Само че съдът окончателно оправда Ненчев: ВКС окончателно оправда Николай Ненчев за ремонта на МиГ-29

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Предвид войната в Украйна, ако Русия ремонтираше двигателите на самолетите ни, не е ясно дали щяхме изобщо да имаме военна авиация във вариант несвършен ремонт преди 24.02.2022 година. Припомняме, че издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин обяви България за неприятелска държава малко след старта на пълномащабната война в Украйна: Русия обяви България за неприятелска държава

България ще разчита на изтребителите МиГ-29 да носят бойното дежурство, докато самолетите F-16 Block 70 не поемат изцяло охраната на българското въздушно пространство, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушването си в парламентарната комисия по отбрана през юли 2023 година.

До 1989 година България е разполагала с 22 изтребителя МиГ-29, но сега са 16. След приемането ни в НАТО и модернизация имаме 8-9 такива самолета, които отговарят на стандартите на Алианса.

Още по темата: 

Изпращаме първите 2 двигателя на МиГ-29 за ремонт в Полша

Украински завод ще ремонтира двигателите за българските МиГ-29

“Терем” се отказа от милиони за ремонт на двигатели, двигателите са на руските ни МиГ

По-скъпо: Полша ще ремонтира двигателите на руските ни МиГ

МО търси решение за удължаване на живота на МиГ- 29

Източник: Actualno.com