Пътуване в България – (пре)открийте Плевен

Плевен има изключително интересна и богата история, като е ключово място и за Освобождението на България от османско иго. Да, някои биха казали, че Шипка е най-епичната и значима битка, но аз стоя зад мнението си, че боевете при Плевен са не по-малко значими за успешния изход на войната. Нека оставим историята да си почива, а да се насладим на този прекрасен Български град и да видим какво може да предложи на своите посетители. 

Двете задължителни места за посещение са Мавзолеят – параклис Свети Георги Победоносец, както и Плевенската панорама. Параклисът е символ на града и е изграден в памет на бойците дали своя живот по време на Руско-турската война. Открит е през далечната 1907-ма година, а единият от авторите на иконите е известният художник Иван Мърквичка. 

Искате да бъдете по-щастливи? Тогава просто…

Искате да бъдете щастливи? Пътувайте! Ново изследване на университета във Вашингтон е доказало, че хората, които пътуват редовно, …

Прочети повече

Панорамата е далеч по-позната от двете места като туристически обект. Издига се на хълма “Скобелев парк” от своето създаване и откриване през 1977-ма година. Уникалната експозиция е посветена на боевете при Плевен, а четирите колони на сградата са символ на четирите щурма на града от освободителните войски. Като излезете на покрива ще видите изглед към местата, на които да се водили сраженията. Ако решите да се разходите из Скобелев парк, ще стъпите там, където са се водили самите битки. Той се намира точно там, където е било бойното поле – леко южно от град Плевен. 

Други интересни места, които да видите са Регионалният исторически музей, който има във фонда си над 180 000 експоната, както и къщата-музей Цар Освободител Александър II, в която е отседнал самият руски император, при който е доведен Осман паша. В нея е живял и генерал Скобелев, докато е изпълнявал своята роля на губернатор на града.

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

Ако имате още време, бих препоръчал да видите древния римски град Строгозия, чийто останки са в парк “Кайлъка”, както и да отделите време за художествената галерия “Илия Бешков”. 

Източник: Actualno.com