Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Здравните власти отчитат ръст на заболеваемостта от коклюш у нас и по света. Към момента в България са регистрирани 205 случая.

По-рано днес стана ясно, че две бебета от Кюстендил са починали от коклюш. Децата са били на възраст под два месеца и все още не са били имунизирани. ОЩЕ: Бебета в България са починали от коклюш

“Коклюшът у нас за момента циркулира най-интензивно в София и западната част на страната. Предстои да се развие и в други области и е трудно да се прогнозира докъде ще стигнат мащабите на разпространението”, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

“Това, което се случва, не може да се нарече изненада. От началото на 2023 г. започна покачване на болестта в много страни и се ускори от началото на тази година. У нас за първите три месеца има 141 случая, 89% от заболелите са на възраст до 19 г., най-вече заболели са тези между 10 и 14 г. Има една особеност на ваксината – че с времето имунитета спада, но обикновено заболяването при хората, които са си правили такава, протича доста по-леко. Под 10% от заболелите са влезли в болница”, допълни той.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

ОЩЕ: Ангел Кунчев: Ръст на случаите на коклюш в страната

“Предприели сме мерки по изпращане на писма към районните РЗИ-та, БЛС с искане общопрактикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от техните листи”, каза служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева.

Кога и как се ваксинират децата?

Имунизационна схема за децата в България срещу коклюш включва имунизация с 6-валентна ваксина на 2, 3 и 4 месеца. След това 5-валентна ваксина се слага на децата отново на 2-годишна възраст, 4-валентна на 6 години и последната имунизация с 3-валентна ваксина се прави на 12 години.

“Реимунизацията на 12 години я въведохме през 2020 г. като отговор на това, че видяхме в Шотландия и Англия как започна увеличаване на случаите в тийнейджърска възраст и се наложи да се направи тази бустерна доза”, обясни Кунчев.

Източник: Actualno.com