Председателят на ЦИК се надява да няма пак “кодове” за машините

Обществената поръчка за машините за гласуване е към приключване – днес се отваря офертата. Надявам се бързо да се сключи договор, да се подготвят електронните бюлетини – затова сега не мога да кажа как ще изглежда екранът на машината. Това каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя отрече, че няма време – сега всичко почнало навреме.

Предстои удостоверяване на машините – за нас това е много важно. За местните избори имаше необмислена постъпка на висше държавно лице, настоя отново Нейкова. Имаше записване и повторение на целия процес в доверена среда – не съм чула какво стана с тази флашка, за която тогава стана въпрос. Много се надявам да не се повтаря, добави председателят на ЦИК: България през 2023 г.: Гласувахме на най-нечестните местни избори досега

Същевременно пред БНТ Нейкова заговори БАН да направи софтуер за машини за гласуване – и тогава вече българската държава да контролира всичко. Сега „Смартматик“ де факто е решението за поддръжка на машините, няма как иначе. Затова и при обществените поръчки за машините и поддръжката им има само един кандидат – “Сиела Норма”.

Относно броенето на гласове, Нейкова посочи, че на електронната страница на ЦИК ги има всички протоколи като образци и може да се тренира как да се попълват. Председателят на ЦИК уточни – ако всички партии имат застъпници и наблюдатели във всяка секция, няма да има “комични ситуации” за нагласяване на вот: “Тука сме си наши хора” и “чичо Цено, кой номер?”. Или как Малорад прави избори (ВИДЕО)

Гласуване за евроизборите

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Ако до 3 месеца преди 9 юни не си с адресна регистрация в страна-член от ЕС, нямаш право да гласуваш за евродепутати. Адресната регистрация трябва да бъде в общината, предупреди Нейкова.

От 29 април избирателите могат да проверят дали са вписани в избирателните списъци и да разберат по-бързо ако не са защо е така, завърши Нейкова пред БНТ.

Източник: Actualno.com