Индексът на тържищните цени (ИТЦ) в България, който отразява цените на хранителни стоки на едро, се повишава с 1% и достига до 2,395 пункта през тази седмица, след като показателят падаше четири поредни седмици. Базовото ниво на ИТЦ е 1,000 пункта и датира от 2005 г.
В рамките на последната седмица, цените на оранжерийните домати се увеличават с 24.2% и достигат до 3.90 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици се повишава с 4.4% и те се продават за 4.01 лева за килограм, докато червените чушки отстъпват с 6.5% и достигат до 4.20 лева за килограм към края на седмицата.
Картофите поевтиняват с 2.3% и се продават за 1.29 лева за килограм, а морковите са по-евтини с 1.4% и се предлагат за 1.37 лева за килограм. Зелето се продава по по-висока цена с 20% и струва 1.25 лева за килограм. Ябълките са поевтинели с 12.6% и се продават за 1.32 лева за килограм, докато лимоните поевтиняват с 0.4% и се предлагат за 2.26 лева за килограм.
Портокалите поскъпват с 5.6% и се продават за 1.90 лева за килограм, а бананите са достъпни за 3.04 лева за килограм. Кравето сирене поевтинява с 0.4% и се продава за 11.24 лева за килограм, докато кашкавалът тип “Витоша” поскъпва с 2.4% и струва 17.57 лева за килограм.
Олиото поевтинява с 2.5% и се продава за 3.47 лева за литър към края на седмицата. В предверието на Великден, цената на агнешкото се увеличава с 5 лева.
Пакетчето краве масло от 125 грама пада с 3% и се продава за 2.