По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

ДАНС инициира международна операция за пресичане на дейността на организирани престъпни групи, съпричастни към изграждане на нелегални фабрики за производство на цигари на територията на чужда държава, канали за контрабанда и реализация на незаконната продукция в страни от ЕС. Това предаде БГНЕС, като се позова на съобщение от ДАНС.

В агенцията има информация за дейността на международни организирани престъпни групи, съпричастни към изграждане на нелегални фабрики за производство на цигари, снабдяването им със суровини и консумативи, наемане на работници, логистично осигуряване и пласмент на готовата продукция, както и финансиране на цялата престъпна дейност.

Паралелно с това е установена и експлоатацията на канали за контрабанда на цигарени изделия без бандерол. Още: Чистката продължава: Кабинетът уволни и зам.-шеф на ДАНС, свързан с ПП-ДБ (СНИМКА)

През 2023 г. и 2024 г. е осъществена координация с партньорските служби на Испания и са проведени комплекс от мероприятия по документиране и пресичане на престъпната дейност на групи, ангажирани в дейности по незаконно производство и продажба на тютюневи изделия.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Установено е, че придобитите от престъпната дейност парични средства се въвеждат във финансовия оборот посредством механизми за „изпирането“ им.

Във финалната фаза на операцията, през месеците март и април 2024 г., в испанските градове Мадрид и Лусена са разкрити две нелегални фабрики с оборудване за производство, пакетиране и дистрибуция на цигарени изделия от известни марки. Още: Голям удар в контрабандата на наркотици: Задържаха 402 кг хероин за над 16 млн. лв.

Арестувани са общо 20 души като предполагаеми членове на престъпна организация, петнадесет от които са български граждани. Иззети са над шест милиона къса фалшиви цигари, както и 33 тона суров тютюн на обща стойност над 7,5 млн. евро.

Разследването остава отворено и не се изключват по-нататъшни действия.

Източник: Actualno.com