По-високи студентски стипендии: Правителството реши

Студентските стипендии в държавните висши училища се увеличават, реши правителството на днешното си редовно заседание.

Минималният им месечен размер се вдига от 85 на 120 лева. Максималната стипендия от 180 става 200 лева. Увеличението влиза в сила със задна дата от 1 юли 2023 г. Решението минава като поправка в Постановлението за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научните организации.

Още: Инициатива на Петков: 200 000 лева годишно за български студент в чужбина, завърнал се у нас (ВИДЕО)

Детайлите – кой колко

С него се повишават и стипендиите на студентите, които в годината на завършване на средното си образоване, са приети в държавни висши училища по специалности от професионални направления “Педагогика”, “Педагогика на обучението по … “, “Машинно инженерство”, “Електротехника, електроника и автоматика”, “Енергетика”, “Транспорт, корабоплаване и авиация”, “Материали и материалознание”, “Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми”, “Металургия”, “Химични технологии”, “Общо инженерство”, както и по защитената специалност “Хидростроителство” от професионално направление “Архитектура, строителство и геодезия”. Те вече ще получават по 140 лева, вместо досегашните 100 лева на месец. От 300 на 400 лева се вдига и максималният размер на помощите и наградите.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

За изплащането на увеличените стипендии от 1 юли са осигурени 6 000 000 лева със Закона за държавния бюджет. Повишението се налага заради непрекъснато увеличаващите се разходи за издръжка на живот вследствие на инфлационните процеси от последната година и невъзможност с месечетна стипендия да се осигури заплащане на поне част от потребностите на студентите. Последното увеличение на минималния и максималния размер на стипендиите е влязло в сила от летния семестър на учебната 2020-2021 година.

Вдигане на стипендиите искат студенти и докторанти

Източник: Actualno.com