Почина бивш министър на културата и известен композитор

Почина композиторът Георги Костов, съобщиха от Съюза на композиторите в България. “С прискърбие съобщаваме, че днес, 19 януари 2024 г., ни напусна българският композитор, педагог, общественик и политик, нашият колега проф. Георги Костов. Съюзът на българските композитори изказва искрени съболезнования на семейството и близките му. Дълбок поклон!”, написаха от Съюза.

Кой е проф. Георги Костов?

Проф. Георги Костов завършва Българската държавна консерватория (дн. ДМА “П. Владигеров”) с композиция при проф. П. Владигеров през 1966 г. Специализира в Московската консерватория. Преподавателската си дейност в Българската държавна консерватория започва през 1966 г., през 1977 г. става доцент. От 1985 г. е професор по хармония и композиция.

Още: Известна българска актриса, носителка на “Аскеер”, е загинала в пожар

Снимка: Съюз на българските композитори

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

От 9 ноември 1989 г. до 10 април 2008 г. е ректор на висшето учебно заведение и министър на културата в правителството на Жан Виденов (1995-1996 г.). Носител е на орден “Стара планина”. На 21 януари 2016 е удостоен с престижното отличие “Златен век” с огърлие, припомня БНР.

Проф. Георги Костов е автор на музикално-сценични произведения; творби за симфоничен, духов и струнен оркестър; камерна музика и др. Написал е повече от 1000 детски, хорови и забавни песни. Той е лауреат на награди от конкурси като: “Червеният карамфил” (Сочи), многократно на “Сладкопойна чучулига”, “Златният Орфей”, “Мелодия на годината”, Радиоконкурс “Пролет” и др. Още през 1959 г. получава награда за Концерт за кларинет и оркестър. Носител е на награди от конкурси в Париж (1972 г.), София (1974 г.), Берлин (1976 г.), Хелзинки (1969 г.), Тренто (1991 г.). Негови творби са записани от БНР, БНТ, Балкантон и др.

Още: На 81 години почина легендарният български журналист и издател Красимир Друмев

Източник: Actualno.com