Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Пореден трус в служебното правителство само за едно денонощие – служебният премиер Димитър Главчев предлага смяната и на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев.

На негово място Главчев предлага длъжността да заеме Георги Тахов, който в момента е директор на Държавен фонд “Земеделие”.

В предложението си до президента Румен Радев премиерът Главчев посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост.

В съобщението от правителствената пресслужба дават за пример украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора.

Още: Рокадите в министерствата продължават, Йоловски и бивш министър на Радев се връщат (СНИМКИ)

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

На този фон обаче според информация на БНР министърът на земеделието Кирил Вътев сам е депозирал своята оставка пред премиера. 

Снимка: БГНЕС

Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет. Пребиваването му в министерството на земеделието до момента е свързано с редица законодателни инициативи, които браншовите организации очакват отдавна, но и с редица недоволства, протести и искане за отстраняването му от поста.

При встъпването си в длъжност в служебния кабинет Кирил Вътев аргументира оставането си в агроведомството с желание да довърши започнатата работа. Въпреки това само 8 дни след официалното назначаване на служебния кабинет той подаде оставка.

Кой е новият министър?

Предложеният за наследник на земеделския министър е Георги Тахов. Той е доктор по икономика, специалност “Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка”. Той притежава и магистърски степени по “Счетоводство и контрол” от ВФСИ „Д. А. Ценов“, Свищов, „Право“ от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, както и “Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред” от Академията на МВР.

Специализирал е икономика и управление на промишлеността в Германия. Георги Тахов притежава дългогодишен управленски опит в Националната агенция за приходите.

Какво става с кабинета?

Информацията за поредната рокада идва само няколко часа, след като премиерът Главчев предложи Даниел Митов за служебен външен министър на мястото на сегашния Стефан Димитров. 

Снимка: БГНЕС

Новината предизвика поредица политически реакции, а причината – решението на Главчев дойде след искане от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов външния министър да си тръгне, защото в противен случай партията му няма да подкрепя повече кабинета.

Още: Не служебен, а партиен кабинет: Йотова настоя Главчев да докаже дали е независим (СНИМКИ)

Източник: Actualno.com