Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

За и против безплатното висше образование спориха на разпалена дискусия депутатите от комисията по образование три часа вчера. Те обсъждаха на първо четене поправката в Закона за висшето образование, според която студентите се освобождават от такси още от втория семестър на тази учебна година.

До решение не се стигна, защото в края на заседанието нямаше кворум. Така безплатното въвеждането на безплатно висше образование остана за някой следващ парламент. В края на януари тогавашният премиер Николай Денков изненадващо обяви, че отпадат таксите за обучение на студентите и докторантите, които са по държавна поръчка.

“Не съм срещнал човек от академичните среди, който да подкрепя този законопроект. Имали консенсус? Не виждам”, каза Петър Николов. “Това е чист популизъм. Нормално ли е от Съвета на ректорите да са изненадани. Ще ампутираме обвързването на пазара на образованието с пазара на труда. Ще поливаме и плевелите, и плодовете. Нека не само да купуваме студентите, а да отчитаме интересите на обществото”, каза шефът на комисията Красимир Вълчев.

Още: “ГЕРБ и ДПС не искат”: Премиерът в оставка за безплатното висше образование (ВИДЕО)

Акад. Денков отрече предложението да е популистко, а било само мярка за достъп до образование. Той беше категоричен, че анонсът за отпадането на таксите бил направен в друга политическа ситуация. Социална безчувственост – това демонстрира част от аудиторията, включи се и депутатът Христо Даскалов и припомни, че 20-25% от българите са на границата на бедността.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков отчете като грешка, че не е имало предварително обсъждане и не е имало по-добра комуникация, както се прави на отрасловия съвет за средното образование. С този законопроект хвърляте защитените специалности в кошчето, добави ректорът на Минно-геоложкия университет проф. Ивайло Копрев. Ректорите не са лоши, те също имат социална чувствителност, но в образованието политиките трябва да са дългосрочни, каза и ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев.

Още: Увеличават се заплатите на университетските преподаватели, решиха депутатите след 4-часов дебат

Да се вземе базово политическо съгласие по основните реформи и основните политики, които трябва да продължат да се следват, защото по темата висше образование парламентът ще продължи да бъде фрагментиран, а тези реформи изискват последователност, независимо кой е министър и каква е управленската конфигурация, предложи Красимир Вълчев. Бих се присъединил 100% към това предложение, отговори му акад. Николай Денков.

Източник: Actualno.com