Помага ли по-скъпият бензин за подобряване на работата на двигателя

Продажбата на високооктаново гориво на бензиностанциите започна сравнително наскоро и оттогава шофьорите започнаха да говорят по-често за потенциалната му способност да почиства горивната система и да подобрява работата на двигателя, като помага за увеличаване на експлоатационния живот на задвижващия агрегат. Експерти обаче са на мнение, че скъпото гориво няма да помогне за подобряване на работата на двигателя с вътрешно горене.

Повишава ли се мощността на автомобила с бензин с по-висок октан?

Октановото число е параметър, който отразява устойчивостта на горивото към детонация. Колкото по-високо е октановото число, толкова по-добре горивото може да издържи на компресията в цилиндрите, предотвратявайки преждевременното самозапалване.

Бензинът със 100 октана е предназначен за високоефективни турбо-двигатели. Такива силови агрегати работят при тежки условия, което често води до бързо образуване на въглеродни отлагания върху инжектори, бутални пръстени и клапани. А бензин с високо октаново число всъщност съдържа компоненти, които забавят този процес. Основната му цел обаче е да предотврати детонация.

Още: Екостандартът за автомобили Евро 7 ще се отложи с две години

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Трябва също да се помни, че повишеното октаново число няма нищо общо с по-високо качество на горивото. Всеки двигател е предназначен за определен вид гориво, отговарящо на неговите технически характеристики. Бензинът A95, A98 и A100 може да е неефективен за определени двигатели.

Използването на бензин с възможно най-високо октаново число за промиване на двигателя е абсолютно безсмислено. За такива цели има специални видове гориво. На почти всяка бензиностанция можете да намерите бензин с добавки, предназначени за почистване на двигателя. Важно е да изберете горивото, предоставено от производителя на вашия автомобил.

Още: Трябва ли двигателят да се загрява през зимата

 

Източник: Actualno.com