Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

След 50 годишна възраст храносмилателните функции на стомашно-чревния тракт се нарушават, така че лесно смилаемите преди това плодове могат да доведат до неприятни последици, съобщава изданието The Health Site. При определени обстоятелства след тази възраст не се препоръчва консумацията на следните плодове – ябълки, круша, банан, грейпфрут, киви, грозде, кайсии, сливи, праскови.

Плодовете, които могат да навредят на хората над 50 години

Някои сортове ябълки съдържат много високи нива на киселина, което води до обостряне на много заболявания. Този плод е опасен за пациенти с панкреатит, холецистит, хемороиди и язвен колит. Това се дължи на факта, че в резултат на химическа обработка ябълките натрупват вредни вещества, включително пестициди.

Зрелите круши могат да увеличат количеството киселина в стомаха, така че хората със стомашно-чревни проблеми не трябва да ядат този плод. Яденето на круши с други плодове или храни, включително мазни и пушени меса, както и млечни продукти, може да стимулира чревната дейност.

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

Тъй като бананът е с високо съдържание на захар, хората с диабет е по-добре да избягват да ядат този плод. Зелените банани могат да предизвикат метеоризъм, а зрелите, особено с мляко (смутита), причиняват диария.

Ако приемате бета-блокери, бананите предизвикват повишаване на количеството калий в кръвта ви. Това е особено опасно за хора с бъбречни заболявания. 

Киселината в цитрусовите плодове може да увреди лигавиците на стомашно-чревния тракт и органите на пикочния мехур, както и да повлияе на зъбния емайл. Ефективността на много лекарства може да намали заради съдържащите се в грейпфрута фуранокумарини.

Противопоказанията за консумация на този плод включват:

  • гастрит;
  • стомашна язва;
  • панкреатит;
  • повишаване на стомашния сок;
  • подагра;
  • захарен диабет (също не се препоръчват портокал и мандарина);
  • бъбречни и чернодробни заболявания (грейпфрутът е напълно забранен);
  • менопауза;

Киви – този плод може да причини тежки алергични реакции, особено около устата. Ако сте алергични към латекс, не яжте киви. Подобно на бананите, кивито може да бъде проблем поради високите нива на калий.

Не се препоръчва да ядете грозде с други храни поради високото съдържание на захар. Противопоказанията за консумацията на този плод включват:

  • остра язва на стомаха и дванадесетопръстника;
  • колит;
  • диария;
  • диабет;
  • затлъстяване;
  • хипертония;
  • цироза на черния дроб;
  • кариес и стоматит.

Гроздето привлича много насекоми със сока си. В резултат на това плодът се превръща в магнит за бактерии. Поради тази причина зрелите плодове се третират многократно с много силни химикали. Винаги измивайте старателно гроздето и го яжте без люспите, ако е възможно.

Кайсии, сливи, праскови – недостатъкът на тези плодове е тяхната сладост и високо съдържание на фибри.

Кайсии и праскови не трябва да се консумират в следните случаи:

  • диабет;
  • повишена киселинност;
  • гастрит;
  • проблеми с щитовидната жлеза;
  • склонност към диария (предизвиква дехидратация);
  • хепатит;

Слива – този плод е противопоказан за хора с бъбречни проблеми. Поради високото съдържание на оксалат в сливите, те могат да причинят камъни в бъбреците. Също така сливите не се препоръчват за хора с диабет, холецистит, панкреатит, спастичен колит и тези, които са склонни към алергии.

Няма да има безсъние: 3 плода за добър сън – яжте ги вечер

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Източник: Actualno.com