Плодовете и зеленчуците, които водят до напълняване

Много от нас са свикнали да смятат, че зеленчуците и плодовете са най-здравословните храни за отслабване. Има обаче определени видове зеленчуци и плодове, които могат да предизвикат обратния ефект – напълняване. Те трябва да се консумират с повишено внимание, когато се опитвате да отслабнете или да поддържате определено тегло.

Плодове и зеленчуци, които водят до напълняване 

Някои зеленчуци и плодове могат да доведат до наддаване на тегло поради съдържанието на калории и въглехидрати. Например, бананите, въпреки че са богати на калий, също са с високо съдържание на захари и калории. Картофите, особено пържени или варени с олио, могат да бъдат чудесен източник на калории, според изданието The Health Site.

От какво напълняваме спрямо кръвната група

Кокосовото масло, което често се използва при готвене на зеленчуци, също е с високо съдържание на калории. Разбирането на съдържанието на калории и състава на плодовете и зеленчуците може да ви помогне да избегнете наддаването на тегло и да поддържате здравословен начин на живот.

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

Някои зеленчуци също могат да допринесат за увеличаване на теглото, ако се консумират в достатъчни количества и правилно комбинирани с други храни. Кореноплодните зеленчуци като картофи, моркови и цвекло са богати на нишесте и осигуряват усещане за ситост. Те могат да се добавят към различни ястия като супи, салати и гарнитури, за да се увеличи калоричното съдържание на храната.

Също така си струва да обърнете внимание на зеленчуци с високо съдържание на мазнини като авокадо и маслини. Те са богати на здравословни мононенаситени мазнини, които насърчават ситостта и могат да помогнат при наддаване на тегло. Добавянето на авокадо и маслини към салати или използването им като основа за сосове и дипове е чудесен начин да увеличите приема на калории.

Някои хора може да са алергични към авокадото. Те включват алергии, които могат да бъдат причинени от кръстосана реакция към прашец от бреза. По-рядка алергична реакция може да възникне, ако сте алергични към латекс.

Авокадото, както и други плодове, включително ябълки, праскови, малини и боровинки, съдържат естествени химикали, наречени салицилати. Някои хора са чувствителни към тези съединения и могат да получат алергична реакция, включително кожни обриви и подуване.

Кората на авокадото съдържа персин, обикновено нискотоксично вещество, но в големи количества може да причини храносмилателни разстройства. Диагностицираните с чернодробно заболяване трябва да внимават с авокадото.

5 причини за внезапно напълняване

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Източник: Actualno.com