Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Комисията по здравеопазването в Народното събрание ще изслуша служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ Иванка Динева и на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Изслушването е във връзка с нарастващото разпространение на коклюш в страната и наличието на смъртни случаи при деца.

Още: Педиатър: Не може да говорим за епидемия от коклюш

Случаите са скочили с над 50%

Според данните за последната седмица, потвърдените случаи на коклюш са скочили с над 50%. Два от всеки три случая са установени в София, сочат още данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

През изминалата седмица в лаборатория са потвърдени нови 112 случая на коклюш, което прави общият им брой 317. За същия период на миналата година те са били едва 4.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

В края на миналата седмица бяха потвърдени два смъртни случая при деца. Две бебета от Кюстендилско починаха от опасното инфекциозно заболяване. Новородените са били под възрастта, на която се поставя първата доза от ваксината дифтеткок.

Още: “Няма да носим маски като при ковид”: Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Източник: Actualno.com