Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Археолози откриха два непокътнати буркана с череши в мазето на дома на Джордж Вашингтон в Маунт Върнън. Те са били заровени в мазето на къщата на първия президент на САЩ, съобщава USA Today.

Ник Биърд, археолог по проекта в Маунт Върнън, казва пред USA Today, че е разкопавал мазето „от доста време“, когато видял ръба на един от бурканите. Той измъква стъклото и пръстите му леко се намокрят. Тогава забелязва, че е пълно с течност. „Което означава, че ако е толкова пълно с течност, трябва да е непокътнато, за да запази тази течност“, казва Биърд. Бурканите са извадени от дупката на 22 март. Черешите са изкарани от тях, за да се запази стъклото.

*Снимка на бурканите може да видите: тук

Още: Находка: Турист откри древен асирийски печат в Северен Израел

Какво има в бурканите?

В бурканите са открити череши и мистериозна течност. А черешите, всъщност изглеждат като череши, дори след стотици години. „Те са пълни, имат цялост, имат костилки и стъбла“, казва Джейсън Бороуз, главен археолог в Маунт Върнън. „Те не изглеждат така, сякаш са седели в бутилка 250 години, въпреки че е така.“

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

Течността вътре дори мирише на черешов цвят. Черешите в бутилките вероятно са били сухи, когато са били заровени, казва Бороуз. Течността все още обаче е мистерия.

Лили Кархарт, уредник на колекциите за съхранение в Маунт Върнън, казва, че е възможно подпочвените води да са попаднали в бутилката, след като тапата, която я е запечатвала, се е развалила. Течността все още трябва да бъде тествана, казва Бороуз. И има малка вероятност да е била вид алкохол, като бренди или коняк. Бороус казва, че всъщност е възможно черешите да се ядат и сега, но „никой не иска да опита“.

Още: Жените и в древността са били кокетки: Гримове на 2000 години откриха археолози

Защо са заровени черешите?

Поробените работници обират черешите, избърсват ги, за да избегнат конденз и ги поставят в буркана. След това този буркан е запушен и заровен някъде между 1758 и 1776 г., когато Джордж и Марта Вашингтон живеели в дома, според Бороус.

Той добавя, че методът би запазил плодовете в бутилката до една година. Това е един от най-популярните начини за консервиране на горски плодове и така хората в колониална Америка консервират храна, преди да има хладилници. „Това до голяма степен ги държи изолирани и запечатани от атмосферата, от въздуха и от гъбички и други неща, които биха могли да атакуват“, казва той. Според Бороус, черешите е трябвало да бъдат сервирани на масата за вечеря на Джордж Вашингтон, но вместо това са били забравени и заровени под тухления под, запечатвайки съдбата им, в нещо като „капсула на времето“.

Източник: Actualno.com