Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Журналистът Димитър Стоянов ще бъде освободен от ареста, реши съдът. Той е освободен срещу парична гаранция от 5 хиляди лева, обявиха от МВР. Стоянов беше задържан за 24 часа за хулиганство и заплаха с оръжие.

Случката се разиграва вчера в столичния квартал „Хаджи Димитър“. От кадрите, разпространени от МВР, се вижда как журналистът вади оръжие срещу мъж. „Сигналът за скандал в района на кв. „Хаджи Димитър“ постъпил в полицията вчера, около 18 часа. Изпратеният незабавно екип установил на място 40-годишен мъж. Пред униформените той разказал, че по-рано между него и непознат човек възникнал конфликт заради неправилно паркиран автомобил, като непознатият го заплашил с оръжие“, допълват от полицията.

Още: АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Междувременно от Асоциацията на европейските журналисти призоваха ведомството да публикува всички записи от инцидента, а не „кратък интервал“. Според Стоянов мъжът го е нападнал в гръб, докато пазарува в магазин. След инцидента показа и снимки, на които се виждат рани по главата му.

„Дори и когато си пазаруваш кротко, винаги се намира някой, който да те нападне, защото пазаруваш от магазин, който той не харесва. Ако не се уплашиш, ще избяга и после ще те нападне в гръб, ще те издере като гневна жена и ще обясни как ще те убие“, посочи журналистът.

По думите на колегата на Стоянов – Атанас Чобанов, оръжието е законно, а причината за задържането е разследване, по което журналистът работил. „На 05.08.2021 г. полицаи задържат в Бургас Георги Шурелов. Той се е представял за данъчен и рекетирал местен бизнесмен. В жилището му и в колата му са открити баджове на НАП и бланки на агенцията. Георги Шурелов е зет на Калин Стоянов, тогава шеф на ГДБОП, а сега министър на МВР. Докато разследвахме това, нашият колега Димитър Стоянов беше задържан от МВР защото бил нападнал някакъв нетрезв тип, който обаче бил служител на НАП“, обясни разследващият журналист Атанас Чобанов.

Още: Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Шефът на приходната агенция Румен Спецов призова за нулева толерантност към агресията. В съобщението до медиите се казва още, че причина за конфликта е забележка за неправилно паркиране. “Заставам зад всеки честен и доблестен служител в НАП. Дейността на приходната агенция е част от националната сигурност на страната и е недопустимо служителите й да стават обект на заплахи и агресия. Очаквам от органите по разследването да установят обективната истина по случая”, посочва Румен Спецов.

От Стоянов са иззети две законно притежавани оръжия, научи bTV. „Съдът прецени, че заповедта за арест е съставена по надлежния ред. Съдът разпореди господинът да бъде освободен, тъй като са изтекли 24 часа“, обясни прокурор Илиян Илиев.

Още: МВР публикува ВИДЕО за ареста на журналиста от BIRD Димитър Стоянов: Вади пистолет

„Това е самозащита. Димитър Стоянов можеше да вземе друго решение. Можеше да го нарани с ръце и крака, доколкото е дългогодишен национален състезател по кикбокс и карате. Решението на Стоянов е изцяло законосъобразно – демонстрирал е, че има оръжие“, каза адвокат Николай Хаджигенов.

Източник: Actualno.com