Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на “Митниците”, обяви министър

Няма информация чужди служби да са искали промяна в ръководството на Агенция “Митници”. Това обяви служебният министър на финансите Людмила Петкова в анкетната комисия в парламента, която търси факти за корупционните агенцията и евентуалната роля на Асен Василев в тях.

Петкова отрече в министерството да има официално получени сигнали на чужди служби за корупция в митниците, каквато информация се тиражира напоследък.

“В Министерство на финансите постъпи въпрос дали има информация партньорски служби да са искали промяна в ръководството на Агенция “Митници”. Такава официална информация няма и не са регистрирани посещения в сградата на министерството”, каза Петкова. Още: Прокуратурата: Живко Коцев е защитен свидетел по делото за ОПГ в “Митниците”

Служебният министър заяви, че ако е имало препоръка за смяна на на директора на митниците, то би следвало да бъде открита докладна. Петкова обаче каза, че такива докладни могат да се правят и устно. Тя добави, че е проверила видеозаписите, книгата за посетители и мрежата за изпратени имейли, но не е открила нищо за такъв получен сигнал.

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

“Агенция “Митници” също потвърждава тази информация-партньорски служби не са искали промяна в ръководството”, уточни служебният финансов министър.

Припомняме, че скандалът в “Митниците” избухна в началото на април, когато беше арестуван директорът на агенцията Петя Банкова, която е и бивш служител на Национална служба сигурност и ДАНС. В хода на разследването стана ясно, че Банкова се е познавала със Стефан и Марин Димитрови, като тримата са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи. Бившият финансов министър Асен Василев посочи, че акцията е реализирана точно преди нейна среща с австрийската посланичка за пристигане в България на австрийски митничари.

ДДС

На въпрос как Агенция “Митници” изпълнява плана за събиране на ДДС от внос и от акциз, Петкова посочи, че постъпленията от акциз вървят по план. Тя щрихира потенциален проблем с приходите от ДДС от внос. Още: Назначенията започнаха: “Митниците” с нов директор, Спецов остава начело на НАП

“Приходите от ДДС от внос значително намаляват, основно заради макроикономически показатели, като спад на цените на петрола”, каза тя. Петкова допусна, че тези приходи изостават и заради “неполагане на достатъчно сила от Агенция “Митници” за събиране на държавните приходи”.

Източник: Actualno.com