Не служебен, а партиен кабинет: Йотова настоя Главчев да докаже дали е независим (СНИМКИ)

“Оттук нататък Димитър Главчев е изправен пред една много голяма отговорност, защото съмненията започват. Ако действително се окаже, че това не е независим служебен кабинет, а партиен кабинет подозренията ще стават все по-големи.”

Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова по повод зараждащата се криза в служебния кабинет и рокадата на външния министър, която инициира служебния министъ-председател Главчев. Припомняме, че късно в понеделник той предложи смяната на Стефан Димитров с депутата от ГЕРБ Даниел Митов. Направи впечатление, че смяната се случи след критичен коментар от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по адрес на Стефан Димитров.

“За мен беше голяма изненада. Тези мотиви, които бяха представени за един министър, който е на работа от ден и половина, не ми звучат сериозно”, каза Йотова, която присъства на официалното откриване на обновената зала “Яйцето” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Още: Кой е Даниел Митов, номиниран от Димитър Главчев за външен министър?

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Снимка: БГНЕС

Служебните кабинети на Радев внасяха стабилност

По думите ѝ ситуацията е много сложна. “Става въпрос за отговорността пред всички българи. За съжаление, този служебен кабинет не издържа изпита. Големият му недостатък е, че не се знае кой носи отговорността за него”, допълни тя.

Йотова стигна дори по-далеч, като изтъкна: “Дано не стигаме до ситуация, в която за най-новата ни история след 1989 година да има непризнаване на изборни резултати”, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Още: Киселова за рокадата на външния министър: Главчев да обясни и да се разграничи от Борисов

По думите й настоящите кризи в служебния кабинет са “естествен резултат от новите текстове в Конституцията, които ще възпроизвеждат нови и нови кризи” и подчерта, че служебните кабинети на Румен Радев са връщали стабилността в страната.

“През тези месеци бяха взети много трудни решения”, посочи Йотова, макар да не спомена нищо по отношение на теми като предложения по време на служебния кабинет на Гълъб Донев бюджет с над 6% дефицит и заплахите на тогавашната финансова министърка Росица Велкова, че държавата може да фалира. Още: Никога не трябва да забравяме кой ни плашеше с глад, студ, мизерия, смърт и фалит на държавата

Според Йотова е необходимо министър-председателят да даде подробна и задълбочена пресконференция. “Той дължи отговори на всички нас”, подчерта още вицепрезидентът.

Източник: Actualno.com