Не за мозъка: Ето за кой орган е най-полезен шоколадът

Оказва се, че черният шоколад е ценен не само от гастрономите, но и от полезните микроби, живеещи в червата. Сладкият продукт създава добра среда за растеж и размножаване на чревни бактерии. Но за да бъде наистина полезен, трябва да изберете лакомство, което съдържа поне 70% какао.

Ползи от шоколада за червата

Австралийски учени, изучаващи полезните свойства на черния шоколад, съобщават, че той може да подобри храносмилането, съобщава Food Bioscience.

Изследователите обясняват това свойство с влиянието на сладкия продукт върху чревната микробиота. Оказва се, че черният шоколад насърчава развитието на идеална среда за растеж на полезните бактерии, живеещи в червата.

Кардиолог: Яжте шоколада с това, за да е полезен за сърцето

За още любопитни и полезни статии – очакваме ви във Viber канала ни! Последвайте ни тук!

Пробиотиците са полезни непатогенни бактерии, които неутрализират вредните микроорганизми и подобряват чревния микробиом. Те укрепват имунната система, активират чревния тракт и в комбинация с диета и физическа активност насърчават отслабването.

Учените считат, че черният шоколад действа като пробиотик на организма и ако продуктът е подсилен с живи бактерии, ефектът от консумацията му ще се увеличи значително. За да се уверят в това, те добавят пробиотици към черния (70% какао) и белия (45% какао) шоколад. И те откриват интересен факт: подобна комбинация насърчава производството на постбиотици. Това са имената на полезни за храносмилането продукти.

Постбиотиците, наричани още метаболити, биогенни или метабиотици, са полезни отпадъчни продукти от бактерии или следи, останали от процеса на ферментация.

Учените напомнят, че когато купувате сладкото лакомство, трябва да обърнете внимание на състава му: един наистина здравословен продукт трябва да съдържа поне 70% какао, съобщи Food Bioscience.

Веществата, които съставляват шоколада:

  • поддържат нервната система (включително благодарение на ендорфините, които имат лек аналгетичен ефект);
  • благодарение на антисептичните си свойства те помагат за предотвратяване на кариес – образува се бариера на повърхността на зъбите, която предпазва емайла;
  • предотвратяват развитието на стомашни язви; според няколко проучвания те намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания с 20%.

Черният и горчивият шоколад съдържат флавоноиди. Това са растителни химикали, които действат като антиоксиданти, което означава, че предотвратяват окисляването и стареенето на клетките.

Лекар разкри по колко шоколад може да се яде на ден, ако искате да отслабнете

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Източник: Actualno.com