Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Законодателните промени са много бързи и недобре обмислени. За съжаление се променят едни и същи закони. Това каза председателят на проекта Юридически барометър проф. Даниел Вълчев в сутрешния блок на БНТ.

Той уточни, че новият брой на “Юридически барометър”  се отнася до последните 6 месеца от миналата година.  По думите му през тези шест месеца има закони, които са изменяни седем пъти на всеки 40 дни, каквито са Законът за акцизите, Законът за съдебната власт и други. 

Той все пак обърна внимание, че една голяма част от законодателството, е нормална, но нелицеприятните примери продължават да се развиват и сякаш се множат. 

“От гледна точка на законодателството оказва се, че няма голямо значение дали лицата са нови или стари. Това, което се е случвало, продължава да се случва”, коментира проф. Вълчев. ОЩЕ: Юридическа действителност: Куриоз в енергетиката, закони на килограм и ръст на конституционните жалби (ВИДЕО)

Допълнителната транзитна такса за “Газпром”

Независими и обективни новини – Actualno.com ги представя и във Viber! Последвайте ни тук!

Проф. Вълчев коментира и един закон, чието заглавие той определи като драматично. Става въпрос за Закон за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. ОЩЕ: България де факто се отказа от транзитната такса за руския газ

“Този закон е с три промени, които станаха в рамките на три месеца. Реши се, че трябва да бъдат наложени  допълнителни такси на “Газпром”. В крайна сметка се оказа, че “Булгартрансгаз” трябва да ги плаща тези неща. Средата на ноември беше коригирано, че “Газпром” да трябва да ги плаща, а в средата на ноември всичко това беше отменено с обратна сила.  ОЩЕ: Българската такса за руския газ: Пеевски загатна, че е кауза пердута (ВИДЕО)

Дефиницията на интимна връзка

Той коментира и измененията в Закона за защита от домашното насилие, който депутатите приеха и отчете, че да се даде дефиниция на интимна връзка не е проста работа.

“В началото беше идеята, че това е връзка между две лица. Това беше напълно достатъчно, за да може един грамотен съдия, да установи кога е налице такава връзка. Някой повдигна върпоса може ли еднократна интимна връзка да доведе до правни последици. Тогава започна да се спори колко трябва да продължи тази връзка. От тук възникна другият голям въпрос, който слава Богу не е уреден в тази легална дефиниция – от кога се броят тези 60 дни, от първия трепет, от първата целувка или, ако нямате червена точка, ще престана да гадая вече”, коментира още проф. Вълчев. ОЩЕ: “Интимна връзка“ е идиотска правна формулировка: Адв. Николай Хаджигенов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Източник: Actualno.com